RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Är du arg på mig? Har du också drabbats av vänskaps-paranoia?

21 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
kvinna som gungar i solnedgång och saknar en vän
Även om digitala vinkvällar och ett samtal här och där kanske hjälpt en gnutta så är det svårt att hålla liv i vänskapen när man inte kan ses. Och ännu svårare blir det om man börjar misstolka varandra...
Annons
4 tecken på att din vän inte är en bra kompisBrand logo
4 tecken på att din vän inte är en bra kompis

Coronapandemin har satt stopp för utekvällar, restaurangbesök och annat härligt häng som normalt är en del av vår vardag. Den fysiska kontakten med våra vänner har minimerats till små fragment av vad det brukade vara.

Mitt i allt det här kan det vara svårt att veta var man har sina vänner. För trots sms, kommentarer på Instagram-inlägg och ett och annat samtal så är det inte orimligt att känna att något är galet, att kommunikationen inte räcker hela vägen fram. Kanske till och med en känsla av att din vän är lite sur på dig – utan att du riktigt förstått varför.

Har du drabbats av vänskapsparanoia?

Vänskapsparanoia kan hända även under de bästa omständigheterna. Nu, under dessa speciella tider, har denna ångest fått en ny karaktär. Vi har gemensamt uthärdat månader av social distansering, då det har varit nästan omöjligt att träffa vänner för en spontan AW eller filmkväll. Då är det lätt att uppleva att stämningen med vänner genom sms kan vara lite stel. Visst du kan ringa dem, men känns det lite frostigt är det inte konstigt att det tar emot att plocka upp telefonen. Så istället sitter du hemma och oroar dig.

Annons

Amy Johnson är kommunikationsforskare vid University of Oklahoma och har forskat på just distansrelationer. Hon menar att många vänskaper är beroende av en rutin.

– Med karantänen ändrades omedelbart allas rutiner och alla våra mänskliga relationer ändrades som ett resultat, säger hon till sajten The Cut.

Så kan ni bli bättre på att hålla kontakten under pandemin

Amy Johnson menar att förändringen kan kännas mest akut i vänskaper på andra och tredje nivån, där relationen främst var ett resultat av omständigheter. Till exempel din padel-kompis som du aldrig riktigt hängde med utanför planen men som var suverän samtalspartner när det kom till ert gemensamma intresse. Eller kanske dina kollegor, som det var lättare att känna sig nära med när ni sågs på kontoret.

Men även relationen till nära vänner kan ha förändrats under pandemins gång. Amy Johnson menar att det kan vara svårt att få till de intima samtalen när man inte har möjlighet att ses fysiskt. Hon menar också att det kan vara värt att skapa en gemensam lista med punkter att ta ställning till.

Annons
  • Vad vill eller behöver du och din vän från varandra just nu?
  • Hur ofta vill ni prata och i vilken form?
  • Vad vill ni göra tillsammans när pandemin är över?

– När vi är åtskilda är osäkerheten högre och det mer troligt att vi försöker leta efter de ledtrådar som kan hjälpa oss tolka vad som händer. Det är inte helt ovanligt att man överanalyserar och tolkar minsta lilla kommunikation onödigt negativt, säger hon.

Att din kompis inte vill ses på en uthuspromenad tolkar du som att hen kanske inte vill träffa dig, när det i själva verket kan handla att kompisen vill minimera sina sociala interaktioner under pandemin. När är kompis bara svarar "bra" på ditt senaste sms så sätter hjärnkontoret igång direkt och försöker knäcka koden om ett bra verkligen bara betyder bra eller om det är en hemlig kod för att säga att hen är sur på dig. Ni förstår, listan kan fortsätta länge.

Så umgås vi efter covid-19

Det kan vara svårt att vara en bra kompis under coronapandemin, men det finns en liten tröst om att även denna pandemi ska passera – och så småningom kommer det finns möjlighet för mer fysiska möten igen.

Annons

– Vi vet från forskning att det bästa sättet att upprätthålla en vänskap är att tillbringa tid med sin vän, dela erfarenheter – ta en kopp kaffe, jogga tillsammans, titta på en film, ha en bokklubb, säger Mahzad Hojjat, professor i psykologi vid University of Massachusetts Dartmouth och författare till boken The Psychology of Friendship.

Hon tror att människor efter pandemin kommer ha ett ännu större behov av att träffa varandra personligen och att vi då kommer söka tillfällen att träffa våra vänner igen.

– När detta väl försvinner tror jag att människor kommer att välja att träffa varandra personligen, eftersom de är berövade det, och när du berövar människor något, längtar de ännu mer, säger hon.

Källa: The Cut Foto: TT

Annons