RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Är din partner en narcissist? 5 varningssignaler

01 okt, 2016 
https://image.mabra.com/image-6444565?imageId=6444565&width=1320&height=689
Anna Carsall
Lever du med en partner som alltid måste ha rätt? Som inte kan erkänna sina brister? Och lätt blir arg? Då är risken stor att han har narcissistiska drag!
Annons

Genetisk sårbarhet och miljön under uppväxtåren är två avgörande faktorer för att skapa narcissistiska drag hos en person. En narcissist vill känna sig överlägsen andra, har svårt att känna empati och kan vara både manipulativ och i värsta fall våldsam.

I aktuella numret av MåBra (nr 11 2016) berättar leg psykolog Monica Emanell om både subtila och tydliga kännetecken på narcissism. Här är fem starka signaler att vara vaksam på:

1: Pedanteri. Det ska vara som han vill. Annars tycker han sig ha rätt till extrema känsloutbrott: ”Se nu vad stressad jag blir när du inte ställer skorna rakt.”

2: Förljugen självbild. Skyller ifrån sig och tar till undanflykter och lögner. Inget är hans fel. Och det finns inget han inte klarar.

3: Lättväckt ilska. När han stöter på motstånd eller ifrågasätts blir han jättearg, skriker och går på. Hans syfte är att rättfärdiga bilden av sig själv som ofelbar.

4: Empatibrist. Det är en fin egenskap att vara förstående och förlåtande. Men om man bemöter en person med narcissistiska drag på det här sättet blir man uppäten känslomässigt. Han tar allt han kan få, och sedan börjar han förakta dig. Du är ju i kontakt med precis de känslor han som barn har lärt sig att se ner på.

Annons

5: Känsloprojicering. Om du ofta är glad innan du träffar en viss person, och arg eller nedstämd efter en stund, kan det bero på att din vän har narcissistiska drag. Han pyser gärna ut sitt missnöje, pratar skit om andra eller klankar ner på dig för att lätta på trycket. När han sedan är klar mår han bättre, och du mår sämre. Men det har han ingen förståelse för: ”Varför är du sur? Jag trodde att vi skulle ha trevligt!”

Källa: Monica Emanell, legitimerad psykolog och parterapeut

7 tecken som avslöjar en narcissist

Tecken på narcissism

De finns mitt i bland oss, och kanske närmare än så. Här är tydliga tecken på att du har att göra med en narcissist.

Läs mer: 7 tecken på att din partner är en narcissist

Annons