Boken om Anna Lindhs karriär och privatliv – avslöjar kärlekskampen

BOK OM ANNA LINDH
5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte visste
0:54

Efter reklamen: 5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte visste

(0:54)

Slå på ljud

Eva Franchell var först tveksam när hon fick förslaget om att skriva boken, berättar hon i en lång intervju med Aftonbladet. Men en bok blev det. En bok om politikern som var, och som kunde ha blivit – men också en djupare inblick i Anna Lindhs privata liv och utmaningar.

Efter att ha arbetat ihop i flera år växte en vänskap fram när Eva lämnade tjänsten som pressekreterare.

– Då bestämde vi att nu kunde vi bli kompisar. Vi hade rest ihop i sex år, haft väldigt roligt tillsammans, skrattat och beklagat oss, och sedan skrattat även åt det.

”Anna hade ett ängsligt drag”

Eva Franchell målar upp Anna Lindh som skämtsam och glad samtidigt som hon var vetgirig, engagerad och målstyrd. Men hon beskriver henne också som en ensamvarg, paniskt rädd för att någon av hennes föräldrar skulle dö.

– Anna hade ett ängsligt drag. Hon var orolig, för familjen, för barnen. Det märktes bland annat på många och långa telefonsamtal, hon var otroligt noga med att alltid höra av sig. Jag tror inte att det berodde på något trauma utan på att hon hade en känslighet.

De kunde ha blivit Sveriges första kvinnliga statsminister

Anna Lindh växte upp i en bohemisk familj i Enköping och redan som 12-åring blev hon engagerad i SSU och hade ett stort engagemang för tredje världen. Efter juristlinjen visade hon snabbt framfötterna i partiet.

Men Lindh var inte som S-kvinnor tidigare hade varit. Hon ansågs för framåt.

– Det sågs inte med blida ögon att hon tog fighterna och utmanade finansdepartementet. Hon gjorde ju det hon skulle men många tyckte att hon hade en bit kvar. Någon sa att om man ville bli minister måste man ta på sig dräkten och bete sig som minister. Men det var så roligt att jobba med Anna. Hon var alltid på väg rakt fram, berättar Eva Franchell i Aftonbladet.

Eva Franchell

Eva Franchell

Fredrik Sandberg

Inställd på att ta makten

Anna Lindh fortsatte att gå sin egen väg under hela sitt politiska liv och blev pionjär inom framför allt miljöfrågor. 2003 var hon inställd på att slåss för att bli partiledare. Göran Persson hade tänkt avgå och Anna Lindh hade skyhöga siffror i opinionsundersökningarna.

Maken Bo Holmbergs alkoholism eskalerade

Men samtidigt kämpade utrikesminister Lindh parallellt med ett annat problem på hemmaplan – makens alkoholism.

I boken avslöjas att Anna Lindh hade insett att hon måste skilja sig.

– Alkoholismen var ingen hemlighet, alla politiska reportrar visste. Bosse hade uppträtt berusad och det hade inte gått i längden. Hon brottades med det på slutet. Jag minns att hon satt på en balkong och sa ”Jag förstår att jag måste ta itu med det”. ”Jag vet, jag vet, jag vet.” Men hon var otroligt lojal med Bosse, ända till sin död.

Statminister Magdalena Anderssons ord till barnen: ”Prata med vuxna du litar på”

Anna Lindh hade träffat en ny man

Bo Holmberg klarade inte av hustruns död och dog själv 2010. Barnen, som var 9 och 13 år gamla då Anna dog, fick sin trygghet i Annas syster och hennes familj, berättar Eva Franchell.

Redan efter mordet 2003 fick Eva Franchell veta det som glatt henne mest, att Anna Lindh hade träffat en ny man, en nyhet som hon då lovade att hålla fortsatt hemlig. Men för Eva Franchell var det en viktig vetskap om att även om hon kanske inte var lycklig så hade hon kunnat bli det.

– Jag bestämde mig för att ta med det i boken för annars skulle bilden av henne bli lögnaktig. Hon hade inte bara elände på slutet. Jag ville inte att hennes liv skulle sluta enbart i sorg.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Utvald läsning