RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

10 saker att tänka på – för varmare relationer

18 jun, 2018 
Människor behöver människor. Men om man ständigt har näsan i telefonen blir relationerna lidande. Här är tio tips på hur du får bättre kontakt med andra – och blir gladare.
Annons

Nu för tiden missförstår vi varandra oftare. Vi måste prata mer med varandra. Inte via textmeddelanden, utan på riktigt. Och här är anledningen, enligt experterna:

Det är bara i det fysiska mötet vi kan utveckla vår lyhördhet och empatiska förmåga – egenskaper som är superviktiga för att vi ska fungera socialt. Och det enda som i slutändan skapar meningsfullhet och lycka i livet är att ha goda relationer med andra.

– Vi har aldrig missförstått varandra så mycket som vi gör i dag. Det beror mycket på att vi ser varandra för lite och därmed blir sämre på att läsa av ansiktsuttryck, gester och kroppsspråk, säger Henrik Fexeus som skrivit boken ”Fingertoppskänsla – en nödvändig manual i social kompetens”.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Den moderna kommunikationstekniken med ständiga informationsflöden gör oss också mer splittrade och okoncentrerade. Vilket i sin tur ofta leder till ökad stress och ännu mindre lust att umgås med andra.

Annons

– Sättet vi lever på riskerar att isolera oss. Men om vi lyckas ta oss ur det här och fokuserar om på våra relationer, då kan vi vända den negativa trenden. Och väljer vi medvetet att vässa vår sociala kompetens får vi inte bara djupare relationer utan också ett mer meningsfullt liv, säger Henrik Fexeus.

Här är 10 tips för varmare relationer:

1. Ta kontakt

Även med folk du inte känner. Ta inte slentrianmässigt upp mobilen nästa gång du åker tåg, lyft blicken och prata med personen bredvid.

2. Lyssna

Det är det överlägset bästa sättet att få folk att öppna sig. Tänk också på att upprätthålla en bra samtalsbalans. För varje sak du berättar om dig själv bör du ställa två frågor till den du pratar med.

3. Stanna upp

Ta för vana att alltid vänta ett par sekunder när någon sagt något personligt eller tänkvärt. Det kommer att göra underverk för er relation och den andras vilja att lyssna på dig.

4. Utmana dina rädslor

Programmera om din hjärna genom att utsätta dig för sådant du tycker är jobbigt. Våga ta det där tuffa mötet i stället för att skicka iväg ett mejl eller sms. Både diskussion och lösning kommer att bli bättre om ni möts på riktigt.

Annons

Läs också: Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

5. Satsa på meningsfulla samtal

Undersökningar har visat att personer som är lyckliga har dubbelt så många samtal om djupa ämnen som kärlek, religion och politik som de som inte är lyckliga.

6. Döm inte någon på förhand

Försök att koppla på vardagsempati varje gång någon ger dig en annan respons än du tänkt dig. Ställ dig frågor som: Vilka är den här personens förmågor och kunskaper? Vad har hen för roll i situationen? Vilka är hens största rädslor och främsta styrkor?

7. Skyll inte på andra

Utgå från dig själv i en konfliktsituation. Beskriv situationen, vad den ledde till för dig, känslomässigt och praktiskt. Var så specifik och konkret du kan.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips 

8. Var öppen för andra tolkningar

Att din kompis inte svarar på ditt telefonsamtal behöver inte bero på att hon struntar i dig, hon kanske bara väntar på ett tillfälle då hon har mer tid.

9. Ge beröm och komplimanger

Det får dig att uppfattas som sympatisk, förstående och attraktiv. Och säg inte bara att någon är fin, bra eller fantastisk – förklara också varför du tycker det.

10. Undvik vagheter

Om du vill något så säg det. För det bästa sättet att få något är att be om det. Bestämda och tydliga personer får oftare sina behov mötta, får andras respekt och utses gärna till ledare.

Källa: Henrik Fexeus och Mi Ridell   Av: Linda Unnhem   Foto: IBL

 

Annons