8 viktiga frågor att ställa innan du blir ihop med ditt ex igen

Bli tillsammans igen eller inte?

Har du fortfarande känslor för ditt ex och hoppas att ni ska bli ihop igen? Det finns, som du vet, många anledningar till att ett förhållande tar slut – ibland är det olyckliga omständigheter och onödiga missförstånd som ligger bakom. Då kan det mycket väl vara värt att göra om och göra rätt.

Andra gånger är det nog tyvärr inte meningen att ni två ska vara tillsammans, trots att känslorna inte dött. Hur ska ni veta vilket av fallen det är för just er? Ett första steg om ni funderar på att bli ihop igen är att verkligen prata ut om vad som gick fel förra gången och hur ni kan undvika att det händer igen.

Här är åtta frågor du bör ställa både dig själv och din partner – förhoppningsvis hjälper de dig att bli mer klarsynt.

1. Kan du tänka dig att bli ihop igen?

En ganska självklar förutsättning, men det är faktiskt en så krass fråga att många drar sig för att fråga den. Bespara dig en massa vånda genom att våga vara rak. Är hen inte tillräckligt på, är det inte värt att kämpa för.

2. Varför tog det slut förra gången?

Du har säkert din egen uppfattning om varför det tog slut, men det är också viktigt att höra hur ditt ex tänker om saken. Ni har med all sannolikhet ältat många av sakerna tidigare, men chansen är stor att hens åsikter har ändrats om det hunnit gå ett tag sedan det tog slut. Och finns det saker i era liv som har ändrats sedan sist? Kommer de att hjälpa er – eller stjälpa er?

3. Vad har ni lärt er under tiden ni var ifrån varandra?

Om ni inte kommit till insikter som kan föra er närmare varandra är oddsen att det ska hålla den här gången inte särskilt bra. Och glöm inte att berätta vad du själv lärt dig av dina och era misstag.

4. Vad önskar du att du hade gjort annorlunda?

Man kan veta varför det tog slut, men för att kunna undvika samma misstag igen behöver man kunna formulera vad man önskar varit annorlunda.

5. Vad önskar du att jag hade gjort annorlunda?

Självklart måste även du få veta vad du behöver jobba på, även om det kanske svider ibland. Här kan det även komma fram saker som du inser att du varken kan eller vill ändra på – och då är det helt enkelt inte meningen att det ska vara ni.

6. Vilka saker har vi fortfarande inte löst?

Chansen är stor att man undviker de här ämnena, särskilt om de är känsliga. Men om ni inte vågar prata om det här nu är risken stor att ni båda blir sårade igen.

7. Är du redo att kämpa för det här?

Har förhållandet en gång kraschat är det smart att gå in med insikten att det kan krävas lite jobb för att undvika att det händer igen. Se till att ni båda är beredda på det.

8. Hur ser ett optimalt förhållande ut enligt dig?

En jättebra fråga att ta med sig in i en nystart, eller egentligen i alla relationer. Först och främst får ni svart på vitt om era visioner för framtiden matchar – A och O för förhållandet. Det ger er dessutom en bra ram att förhålla er till i er nysatsning, har man varit tydlig är det lättare att undvika missförstånd och att göra varandra lyckliga.

Blev svaren inte som du hade hoppats? Då finns det någon bättre för dig!

Inspo: Elite Daily

Bildkälla: TT

Läs mer:

7 tecken på att du inte är redo att vara vän med ditt ex 

Vem är mest självisk i din relation? 7 avslöjande tecken

Tydliga tecken på att du och din partner är rätt för varandra

Utvald läsning