RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

7 beteenden som BARA är romantiska på film

30 okt, 2019 
The Notebook och Star Wars visar upp otrevlig romantik.
Romantiskt på film – varningsflaggor i verkliga livet. Här är sju klassiska beteenden som kan verka kärleksfulla i fiction, men som du aldrig borde tillåta att någon använder mot dig.
Annons
Fem scener från bröllopsfilmerna vi aldrig glömmerBrand logo
Fem scener från bröllopsfilmerna vi aldrig glömmer

Om du som många av oss går direkt till avdelningen Rom-coms när det är dags för filmkväll kanske du vill sluta läsa nu. Det finns en risk att listan nedan kommer få dig se mönster i dina favoritfilmer som gör dem betydligt mindre sköna.

Många av våra romantiska klassiker visar nämligen praktexempel på beteenden som skönmålas som ”tecken på äkta kärlek” – men som i verkligheten skulle uppfattas som märkliga, otrevliga och till och med riktigt obehagliga.

Här listar vi några några typiska ”romantiska” handlingar som vid närmare granskning skulle kallas giftiga.

1. Att stalka någon tills hen gör som du vill

När man läser det ser det rätt självklart ut: Att förfölja någon är inte romantiskt. Ändå är det ett vanligt tema i både filmer och böcker.

Annons

Ofta är det en kvinna som tackat nej till att dejta en man, och som ska övertalas om att hon visst vill ha honom. Istället för ”nej tack” hör han ”visa hur mycket du vill ha mig”, och följer efter henne, tar reda på vart hon ska och när och ställer till med en stor scen där han bedyrar sin kärlek och hur mycket han behöver henne. Och då brukar hon säga ”ja tack” – och gör hon inte det fortsätter han bara dyka upp tills hon ändrar sig.

Vi tänker exempelvis på The Notebook, med Ryan Gosling och Rachel McAdams. Goslings karaktär gör allt för att få McAdams att gå på dejt med honom – till sist hänger han från ett pariserhjul i bara en arm och hotar med att släppa taget om hon inte går ut med honom, samtidigt som hon är ute på en dejt med en annan kille.

Om detta händer dig: Kom ihåg att självmordsförsök inte är romantiskt utan ett tecken på psykisk ohälsa – personen behöver inte din kärlek utan en psykolog!

Annons

2. Att vägra ta ett nej

Ett nej är ett nej heter det i verkliga livet – men på film verkar det inte stämma. Där betyder ”nej” tydligen ”fortsätt försöka”.

För hur många filmer har vi inte sett där tjejen inte är intresserad till en början, men där killen inte ger sig i sina försök och till slut vinner han över henne?

Tänk bara på Hitch med Will Smith och Eva Mendes, där det bara är Smiths karaktärs oförmåga att acceptera Mendes nej som gör att de blir ett par i slutet. Eller varför inte 10 orsaker att hata dig – där halva filmen i stort sätt går ut på hur mycket Julia Stiles karaktär ogillar Heath Ledgers?

3. Att ljuga – för att skydda någon

Åh, det här är en sån klassiker! ”Jag ljög för att skydda dig”. Mer troligt är att hen ljög för att skydda sig själv, för att hen visste att den andra hade lämnat relationen eller blivit upprörd om den fått veta direkt.

Vi kan ta nya klassikern Crazy rich asians som exempel – där huvudkaraktären Nick inte berättar för flickvännen Rachel att hans familj är snorrik, en lögn som senare slår väldigt hårt mot deras relation.

Annons

Eller för att ta det en nivå högre: Mr & Mrs Smith, en actionfylld rom-com där det gifta paret båda är yrkesmördare – men han tror att hon är dataexpert och hon tror att han har en byggfirma. Det sätter viss press på äktenskapet när de plötsligt får i uppdrag att mörda varandra…

4. Att förändra den du älskar

Ofta handlar den här punkten om kvinnor som ska förändra männen de vill ha. Det kan vara bad boys som blir snälla, nördar som blir coola – eller för den delen vampyrer som måste hålla blodtörsten i schack för att inte dricka upp sin älskade dödliga.

Att ta på sig den här rollen IRL kan vara mycket skadligt, för båda parter. Inte alla ”farliga” män är missförstådda – många är helt enkelt idioter, som kommer fortsätta få dig att må dåligt helt enkelt för att det får honom att må bättre. Lämna! Du förtjänar bättre.

Och på samma sätt kanske en snäll kille förtjänar att uppskattas just för att han är snäll och kanske lite töntig, och inte behöver ändras på bara för att du egentligen hade velat ha någon lite tuffare. Han förtjänar bättre.

Annons

Exempel på killar som förändrats för sina tjejer i tv-världen: Chuck i Gossip Girl blir en snäll och trogen pojkvän till Blair efter att ha varit känd för sitt vilda leverne. Och så har vi Jack Nicholson i Galen i kärlek, som får en hjärtattack i sin 30 år yngre flickväns sommarhus som tvingar honom att stanna där för att återhämta sig, och han blir då kär i Diane Keaton som spelar flickvännens mamma – trots att han aldrig skulle dejta en kvinna i hans egen ålder.

5. Att vara kär i flera samtidigt

Vi tänker på Edward-Bella-Jacob i Twilight-serien, på Nate-Blair-Chuck i Gossip Girl, Nathan-Rebecka-Josh-Greg i Crazy ex girlfriend och Meredith-Derek-Alison i Grey’s Anatomy – för att nämna några. Triangeldraman kan visserligen skapa spänning i tv-världen, men i det verkliga livet slutar det ofta med att alla parter mår dåligt av det.

Och vem vill vara i en relation med någon som inte var säker på att det var dig den ville vara med från början? Snacka om att skapa osäkerhet i förhållandet.

Annons

6. Possessiv kärlek

I filmens värld verkat det hett – han (oftast) visar att hon är den enda för honom, och därför ska ju han vara den ende för henne. Han skrämmer bort andra killar för att han vill ha henne för sig själv.

Lite 50 shades of Grey-stil. Och precis som med den boken/filmen är det inte mycket som skulle vara lika sexigt i verkligheten.

Som i tv-serien ”You” med Penn Badgley kan det börja fint, romantiskt och med att han bara är väldigt intresserad av allt som har med dig att göra – men sen går det ofta snabbt utför. Han blir kontrollerande och försöker begränsa dina friheter och det kan i värsta fall leda till fysiskt eller mentalt våld.

UNDVIK den här typen av människor!

7. Den arga kyssen

Vi avslutar listan med ett stort, fett NEJ. Ett alldeles för välanvänt grepp i filmer och tv-serier är den Arga kyssen, eller Slap-Slap-Kiss som det kallas på engelska. En man och en kvinna (oftast) bråkar – inte sällan om något ganska allvarligt – och så plötligt vänder ilskan till passion och de två kastar sig in i en eldig kyss. Eller ja, egentligen är det oftast han som avbryter henne genom att kyssa henne våldsamt…

Annons

Ovan är en gif från En prinsessas dagbok 2, men ett mer klassisk exempel är Han Solos och prinsessan Leias kyss i Star Wars – the empire strikes back, där prinsessan uttryckligen ber honom sluta med sina närmanden men han kysser henne ändå.

Om en man kysser dig när du skäller ut honom har du vår tillåtelse att ge honom en örfil och gå därifrån.

Foto: TT    Inspiration: Elite Daily

Läs mer:

8 enkla saker ni kan göra som ger er mer romantik i vardagen

Kim Lantz: Sluta romantisera alkohol!

Har du svårt att bli kär? 5 tecken på att du är aromantisk

Annons