RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 gånger alla singlar blir diskriminerade

31 jan, 2017 
Snart är det alla hjärtans dag, och tack och lov infaller den på en tisdag i år. Med andra ord är helgen fredad från kompisarnas tråkiga par-planer. Men det finns tyvärr även andra tillfällen av singeldiskriminering.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Du kommer säkert att träffa någon snart”, säger en av de bekanta med huvudet på sned och jag blir stum av förundran. Det är under en middag som hade kunnat ha prefixet ”par” om det inte vore för mig.

Jag tycker inte att det är jobbigt att vara singel. Tvärtom. Jag tycker att det är ganska härligt att kunna planera min egen tid och göra vad jag vill, när jag vill. Enligt egen utsago lever jag ett ganska så rikt liv. Både när jag umgås med mina vänner och när jag glider omkring i lägenheten iklädd morgonrock och dansmimar till Robyn – trots att det är jättefint väder ute.

Men enligt vissa i min bekantskapskrets är det tydligen synd om mig. För jag har ju inte hittat någon än – trots att jag snart fyller 30.

I sådana stunder blir jag lite frustrerad över att samhället verkar tro att man inte kan vara lycklig eller nöjd om man är singel. Och då blir jag obstinat. Då vill jag tala om för alla par-människor vad de går miste om medan de firar sin tvåsamhet, och jag vill att de ska förstå att jag inte har panik över att inte ha ”hittat” någon än – jag har ju hittat mig själv.

Annons

6 tillfällen av singeldiskriminering

När du ska resa

Man tänker att det borde vara billigare att åka på semester när man bara behöver betala för sig själv. Men när man börjar kolla hotellpriserna märker man snabbt att det är precis tvärtom. De få singelrum som finns är oftast dyra – och om du ska boka ett standardrum som singel får du betala extra mycket. Logiken.

På alla hjärtans dag

På. Riktigt. Jag är helt för att fira kärleken, men den här dagen (och veckorna som leder fram till den) är som en kaskadspya i ansiktet på alla singlar. Och ingen vill hitta på nåt kul, för alla vill hänga med sin respektive. Jag älskar – ÄLSKAR – att den infaller på en tisdag i år.

Läs också: Ovanorna som kan göra dig till evig singel

Tv-avgiften

Alla har en åsikt om tv-avgiften. Den är för hög, den borde ingå i skatten, den borde si och den borde så. Jag lägger mig inte i den debatten, utan konstaterar helt enkelt att jag, ensam, betalar lika mycket som Mimmi och Reine som har varsin lön. Är det verkligen rimligt?

Annons

IKEA

En bild säger mer än tusen ord:

Få bolån

Att slå sig in på bostadsmarknaden är i regel inte lätt för någon, men det är ännu svårare för en singel. För att även om du har en hygglig månadslön, inte har några betalningsanmärkningar och har råd att betala kontantinsatsen så får du låna mycket mindre än ett par som söker bolån tillsammans. Dessutom är kvadratmeterpriset på en etta (i alla fall i Stockholm) mycket högre än större lägenheter.

Bostadshyra

Precis som att ettor är svindyra att köpa är också hyrorna på mindre lägenheter högre. Så om du inte kan få lån på banken (för att du är singel) så får du stå ut med att betala en högre hyra per kvadratmeter (för att du är singel).

(Par-)middagar

Det är ju såklart bättre att bli inbjuden till dessa alldeles-för-många-hjul-tillställningar än att lämnas utanför. Men de hade varit mycket trevligare om man slapp känna sig som en 14-åring på en 60-årsfest, och dessutom inte behövde höra befängda kommentarer som ”du kommer säkert att träffa någon snart”.

Annons

Läs också: 9 sköna fördelar med att vara singel

Restaurangmiddagar

Skulle du (gud förbjude!) bestämma dig för att testa den där nya restaurangen, men ingen av dina polare har tid/kan/vill hänga på när du vill – ja, då kan du vänta dig att få det trånga lilla bordet med ranglig stol som klämts in mellan toaletten och köksingången. Du som är ensam får ju inte ta upp de fina platserna där två personer kan sitta och äta njutsamt för att sedan dricksa extra mycket. För två.

Biobesök

Vill du ensam gå och se nya Star Wars-filmen på bio gäller det att vara på plats i tid. Kommer du inte fram till din stol först är risken stor att dina biogrannar bara antagit att platsen är ledig och belamrat stolen med sina jackor och väskor och shoppingpåsar för ”ingen går väl på bio ensam”…

 

Äg livet som singel!

Enda singeln bland vännerna? Så äger du upp det

Läs också: Enda singeln bland vännerna? Så äger du upp det

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons