RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

6 frågor om din partner du bör kunna svara på

27 sep, 2018 
Vill du och din partner få relationen att fungera gäller det att ni kommunicerar om viktiga frågor öppet och ärligt i tid. Här är sex saker som du och din andra hälft bör kunna svara på om varandra – annars riskerar ni trubbel!
Annons

Handen på hjärtat – hur mycket pratar du och din partner egentligen med varandra om djupare saker än hur dagen har varit och vad ni ska äta till middag?

Visst, det är bekvämt och enkelt att slippa utmana den trygga vardagen, men att ducka för jobbigare frågor genom att svara ”Vi tar det när vi kommer dit” håller inte i längden.

För att få en relation att fungera gäller det att kommunicera – öppet och ärligt – om viktiga saker i tid. Det är inte alltid enkelt att fråga ”Vad räknas som otrohet för dig” eller ”Berätta om din sexlust”, men vi lovar att det är värt det. För genom att diskutera svårare frågor blir det garanterat enklare att lösa framtida konflikter.

Läs också: Checklistan: Så säkrar du och din partner kärleken

Så, vad borde du och din partner veta om varandra? The Huffington Post har tillsammans med professionella terapeuter listat sex viktiga frågor som ni bör ha svar på. Inte? Då är det kanske dags att ta ett snack.

Annons

1. Hur reagerar din partner när hen blir arg?

Att inte alltid vara eniga i en relation är helt normalt. Det är till och med hälsosamt att emellanåt argumentera och diskutera. Vad som är mindre hälsosamt är att inte kunna hantera sina känslor när man känner sig arg, ledsen eller besviken.

Ta därför reda på hur din partner reagerar i jobbiga situationer och hur hen får utlopp för sina känslor. Det är en sak att veta hur den man lever med fungerar när allt är bra, men att veta hur hen beter sig när livet skaver är något helt annat. Drar person i fråga sig undan, blir aggressiv eller försöker undvika problemet? Genom att kunna svaret på den här frågan hjälper du er båda.

Det gällare att kommunicera för att få relationen att fungera
Saker som känns självklara för dig behöver inte vara det för din partner. Ha därför som regler att alltid kommunicera.

2. Vad har din partner för sexbehov?

Olust, lust och sex kan vara svårt att prata om. Vilket ofta leder till att vi låter bli att diskutera det och hoppas att det ska lösa sig av sig självt. Men nej, det är helt fel taktik om du vill leva i en sund och öppen relation. Ni måste prata om sex och förstå varandra! Det handlar inte om att den ena sidan, ja eller nej till sex, ska ha större tyngd än den andra. Utan om att hitta en balans som passar er båda – och som ni mår bra av.

Annons

Läs också: Synka sexlusten och få en lyckligare relation

3. Vad får din partner att känna sig älskad och uppskattad?

Det här är egentligen väldigt enkelt – försök lära dig förstå din partners kärleksspråk. Det vill säga hur hen helst ger och tar emot kärlek. Om du till exempel inte vet att din partners primära kärleksspråk är bekräftelse genom ord förstår du troligtvis inte hur viktigt det är med peppande hejarop när hen är stressad. Ett vanligt dilemma i relationer är när par har olika kärleksspråk. Så som du visar kärlek behöver inte vara samma sätt som din partner förstår kärlek. Med andra ord kan du aldrig vara säker på att det du ger är vad din partner behöver.

Försöka att så tidigt som möjligt prata om inställningen till att gå i terapi
Prata så tidigt som möjligt om inställningen till att gå i terapi. Det kommer underlätta för er i framtiden.

4. Om relationen krisar, kan din partner tänka sig att gå i terapi?

Det är bara att inse att väldigt få par kan gå genom livet utan kriser som kräver hjälp utifrån. Ibland räcker det att ni diskuterar er problematik tillsammans med en gemensam vän, men det kan krävas professionell hjälp utifrån.

Annons

Så – innan ni hamnar där, ta reda på om din partner är med på tåget och kan tänka sig att gå i terapi. Det är nämligen fortfarande många som tycker att det är tabubelagt och som hellre sticker huvudet i sanden än söker hjälp. Vilket i långa loppet kan förstöra er relation.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

5. Karriärmässigt – var ser din partner sig själv om fem år?

Drömmer din partner om att göra karriär utomlands eller har hen planer på att gå tillbaka till skolbänken? Ditt liv kan i allra högst grad påverkas av din partners val och därför är det viktigt att ni förstår varandra. Är ni förutseende och pratar om det tidigt kan ni kanske till och med skapa gemensamma karriärdrömmar?

Det finns flera viktiga frågor att prata om i en relation

6. Var går gränsen för din partner?

Har du koll på hur din partner ser på otrohet? Eller vad hen tycker är okej och inte okej när det kommer till att berättar om gamla relationer till ex. För vissa är hemlighetsmakeriet värst. Långa, privata samtal och raderad sökhistorik. Andra kan aldrig förlåta fyllehånglet på krogen som verkligen inte betydde någonting. Ja, att prata om gränsdragning, känslor och vad som är okej och inte okej är otroligt viktigt för en fungerade och långsiktig relation. Glöm inte att alla har rätt till sina känslor, även om de inte stämmer överens med dina.

Läs också: Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

Källa: The Huffington Post   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons