RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

5 bråk eller diskussioner som även lyckliga par går igenom

09 jun, 2016 
5 bråk eller diskussioner som även lyckliga par går igenom
Känner du att du har träffat mannen eller kvinnan i ditt liv men kan inte förstå varför ni ändå bråkar? Då bör du läsa det här.
Annons

Oavsett om du är pirrigt nykär eller om du har varit i relationen länge så kommer du med största sannolikhet någon gång bråka med din partner. Men det betyder inte nödvändigtvis att din relation är dålig – vissa bråk är faktiskt bra att ha.

Läs även: Därför bråkar ni – egentligen

I en artikel i tidningen Prevention förklarar familjeterapeuten Jane Greer varför.

– Om ni aldrig klargör att ni kan ha meningsskiljaktigheter kommer det att det till underliggande ilska som kan försvaga ert förhållande.

Men bara för att ni tillåter er själva att bråka behöver det inte betyda att ni skriker eller trycker ner varandra. Prata med varandra, och försök att förstå vad den andra menar även om du känner dig säker på din sak. Ha i åtanke att det oftast är båda som bär ansvar för att ett bråk uppstår.

Nedan ger Jane Greer några exempel från hennes tepapeutkarriär på vanliga bråk som även lyckliga par kan ha, och hon ger även sina bästa tips för hur man hanterar dem.

Annons

Läs även: Bråka på rätt sätt – expertens snabba grälskola

Här är fem ”bråk” som även lyckliga par igenom:

Hur ni spenderar pengar

Det spelar ingen roll hur mycket pengar man har – hur man spenderar dem kan ändå leda till bråk. Det handlar oftast i grunden om olika prioriteringar, förklarar Greer. Prata om er ekonomi och era köpvanor. vad är det du stör dig på när din partner köper? Ett bra sätt att komma runt problemet är att gröa en budget om ni har gemensam ekonomi. Bestäm hur mycket pengar ni får göra av med var för sig och hur mycket pengar ni ska lägga på gemensamma utgifter.

Hur ofta ni har sex

Har ni olika behov när det kommer till sex? Ignorera inte problemet. Prata med varandra och kom fram till något som känns bra för er båda två, och prata om vad ni tror ligger bakom de olika behoven. Öppenhet vara längst.

Läs även: Forskare: De tre viktigaste sakerna i en relation

Hur ni utrycker ilska

Ponera att den ena parten kommer från en familj där man släpper ut alla aggressioner på en gång och sedan kommer över det, och den andra parten kommer från en familj där man sällan eller aldrig höjde rösten mot varandra. Då kan det bli en krock. Jane Greers tips är att, i en situation när ni båda är lugna, prata med varandra och försöka förstå varför den ena parten blir så arg och hur den kan uttrycka ilskan utan en explosion. Men om någon av er blir arg under samtalet – avbryt och tala vidare en annan gång.

Annons

Vad som händer om någon av er blir arbetslös

Det är inte ovanligt att en av parterna någon gång blir arbetslös. Greer säger att det är viktigt att vara öppna med varandra när det händer för att undivka missförstånd. Den arbetslösa personen behöver vara tydlig med om hen ska ta första bästa jobb, eller om hen vill vänta på ett bra erbjudande. Oavsett hur ni bestämmer er för att göra – prata. Även om det kan vara känsligt.

Läs även: Därför är jämställdhet är nyckeln till en lycklig relation

Vem som gör vad hemma

Att leva tillsammans innebär att det finns sysslor som måste göras – tillsammans eller var för sig. Och det är viktigt att fördelningen känns rättvis. Ett par som Jane Greer konsulterade bråkade om disken. Det var bestämt att mannen skulle diska på kvällen, vilket han nästan aldrig gjorde – och det gjorde frun väldigt arg. De löste problemet genom att börja använda papperstallrikar. Mannen tröttnade på att inte använda riktigt porslin och insåg att disken var värt besväret.

Annons