RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

5 år sedan terrordådet på Drottninggatan: 5 saker som enade svenska folket

07 apr, 2022 
AvLukas Ernryd
kärleksmanifestationer och blomhav vid drottninggatan
Det har gått fem år sedan terrorattentatet som skakade Sverige i grundvalarna. Men allt var inte bara mörker. Händelsen fick oss också att visa medmänsklighet och handlingskraft. Vi listar fem saker som visar att vi stod enade när det värsta inträffade.
Annons


Alla minns var de befann sig när terrorn slog till mot Stockholm.

Der var på fredagen den 7 april 2017 som en lastbil rammade människor som gick längs Drottninggatan i hjärtat av Stockholm.

Färden slutade med att fordonet kraschade in i Åhléns varuhus.

Totalt avled fem personer efter attentatet. Många skadades, flera allvarligt. Den misstänkte gärningsmannen – Rakmat Akilov – greps en kort tid efter dådet. Han dömdes till livstids fängelse och sedan livstids utvisning för brottet.

Se också: Jeanette förlorade sin dotter i terrordådet på DrottninggatanBrand logo
Se också: Jeanette förlorade sin dotter i terrordådet på Drottninggatan

Terrorattentat har beskrivits som Sveriges motsvarighet till 11 september i USA. En händelse som sände chockvågor genom en hel nation. Men genom landssorgen skymtade det också fram handlingskraft som visade att vi inte tänkte vika oss för terrorn.

Annons

Tvärtom. Vi ville visa att godheten och medkänslan alltid kommer vara större än hatet och viljan att förstöra våra öppna samhällen.

5 saker som visar att vi stod enade

1. Blomsterhavet

blomsterhav

Trappan på Sergels torg fylldes med blommor från allmänheten som ville visa sin sympati med människorna som fick sätta livet till. Även ljus tändes på platsen. Det sattes även upp post it-lappar med handskrivna meddelanden till offren.

väggen med post it lappar

2. Kärleksmanifestationer

manifestationer

Redan dagen efter terrordådet samlades människor för att visa att våldet inte skulle segra över kärleken.

Annons

Det var Södermalmsbon Damon Rasti som hade bestämt sig för att samla stockholmarna i en kärleksmanifestation på Sergels torg. "Vi kan inte leva rädda", sa han till tidningen Mitti.

Över 45 000 människor kom på söndagen.

Även polisen fick ta emot blommor från allmänheten.

Polisens piketbuss fick ta emot mängder med blommor.

3. Man sjunger Amazing grace

På onsdagen den 13 april låg blommorna kvar på Sergels torg. Det fylldes ständigt på med nya buketter. Då ställde sig en man för att sjunga låten Amazing grace på ett sätt som fick de flesta att leta efter näsduken.

Sången filmades och finns att se på Youtube. Se det ovan.

4. Folk skjutsade i skytteltrafik

Terrordådet lamslog kollektivtrafiken i Stockholm. Många visste inte hur de skulle ta sig hem från sina arbetsplatser. Tiotusentals blev strandsatta. Men inom kort uppstod en mängd olika initiativ som erbjöd lösningar.

Annons

"Någon som behöver skjuts som är runt Fridhemsplan? Finns 3 platser i bil, åker till midsommarkransen o runtom" skrev en användare på Twitter.

Stockholmare öppnade också upp sina hem.

"Om någon befinner sig i city och ej kan ta sig hem, är ni mer än välkomna hem till oss. Vi bor nära Karlaplan", skrev en annan person på Twitter.

5. Medicinsk personal tvekade inte – kom in självmant

SÖS huvudentré.

Så fort det stod klart att människor hade skadats på Drottninggatan, strömmade läkare och sjuksköterskor till för att erbjuda hjälp. Ledig personal tog sig till Stockholms stora sjukhus.

– Beredvilligheten var enorm. Från hög till låg – alla ville hjälpa till. ”Jag finns, vad ska jag göra” var en inställning som gick igenom hela organisationen”. Det var inte få som hörde av sig – det var en hel skock, berättade Mats Beckman, funktionsenhetschef för akut och trauma på Karolinska Universitetssjukhuset, för tidningen Sjukhusläkaren.

Annons

I samma artikel berättade Ellinor Linde Blidegård, beredskapssamordnare på Södersjukhuset, att personal även agerade chaufförer för patienterna som inte kunde ta sig hem.

– Det var läkare, sjuksköterskor och även administrativ personal som gick ihop och skapade nästan en taxiverksamhet för att hjälpa patienterna härifrån. Det här är inget som framgår av våra planer utan det uppstod spontant – det var ett otroligt fint engagemang. När det värsta hände fungerade det som bäst.

Se också: Det här är PTSDBrand logo
Se också: Det här är PTSD
Annons