Jeanettes dotter dog i terrordådet: ”Sorgen kommer aldrig att släppa”

16 jan, 2019 
AvHenrik Högström
Fem personer miste livet i terrordådet på Drottningatan i Stockholm i april 2017. En av dem var Jeanettes dotter Ebba Åkerlund, 11. ”Man tror inte det är sant, det kan inte vara sant. Det tänker jag fortfarande”, säger Jeanette i Sofias änglar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det har snart gått två år sedan terrordådet i Stockholm fredagen den 7 april. Fem människor dödades och flera skadades när en lastbil körde ner allt i sin väg på Drottninggatan mitt i city. I veckans avsnitt av Sofias änglar är programledarna Sofia Wistam, Jonnie Krigström och Mattias Särnholm hemma hos Jeanette som förlorade sin enda dotter Ebba den dagen.

Jeanette berättar att de skulle mötas inne i stan efter Ebbas skola. De hördes av på telefon när Ebba satt på bussen innan hon steg av på Sergels torg. Det blev deras sista samtal.

I kaoset efter attacken försökte Jeanette förtvivlat få tag i sin dotter på alla möjliga sätt. Sökandet var resultatlöst. Klockan två på natten knackade polisen på. De förklarade att de behövde ta hennes dna för att jämföra med en ryggsäck som hittats.

Dagen efter, på lördagen, knackade det på igen. Då hade Ebba blivit identifierad som ett av offren.

– Det jag kommer ihåg är att det svartnade. Man tror inte det är sant, det kan inte vara sant. Det tänker jag fortfarande, säger Jeanette i Sofias änglar.

Sergels torg i Stockholm efter terrordådet
Efter terrordådet i Stockholm i april 2017. Foto: Kanal 5

Satt och luktade på nattlinnet

Ebbas mamma berättar om det turbulenta kaoset efter att hon förlorat sin dotter. En tid av bottenlös sorg. Väninnorna kom över för att se till att hon fick i sig mat och att hon sov. Efter sju veckor kunde hon uppmana styrka nog att gå in på Ebbas rum igen. Ett rum som stått orört sedan den dagen i april.

Annons

– Jag satt där och luktade på hennes nattlinne, säger Jeanette.

Även om dagarna och veckorna har gått så är saknaden enorm. När Jeanette hör ljudet från någon av trädgårdsgrindarna kan hon tänka att det är Ebba som kommer hem innan hon snabbt måste konstatera att det aldrig kommer att ske igen.

– Det är klart att jag är starkare nu men jag är fortfarande uppfylld av sorgen. Jag gråter fortfarande varje dag.  Jag kan inte få in i huvudet att jag inte kommer få träffa henne.

Ebba Åkerlunds mamma i Sofias änglar
Jeanette berättar om sorgen och saknaden efter dottern Ebba för Sofia Wistam i Sofias änglar. Foto: Kanal 5

Startade stiftelsen Ebbas änglar

Efter att Ebba ryckts ifrån henne tänkte Jeanette först att hon skulle adoptera ett barn eller bli gravid med assisterad befruktning. Såhär i efterhand kan Jeanette inse att det var tankar i panik men hon ville ha en ny bebis till varje pris. Men de vägarna var stängda eftersom hon var för gammal. Jeanette fick inse att hon inte skulle bli mamma igen.

Annons

– Men så tänkte jag att det finns ju faktiskt andra barn. Okej att jag inte blir mamma men jag kan ju faktiskt hjälpa andra familjer med barn.

Den hjälpen har fått form i insamlingsstiftelsen Ebbas änglaren stiftelse till Ebba Åkerlunds minne. En stiftelse som ska verka för att barn, som saknar ekonomiska förutsättningar, ska kunna utveckla sin talang inom främst det idrottsliga eller kulturella området. Jeanette förklarar att hennes dotter hade möjlighet att fördjupa sig i både idrott och kultur. Nu vill hon ge andra barn samma möjlighet genom stiftelsen.

Jeanette och kompisarna minns tillsammans

I programmet berättar både Jeanette och Ebbas kompisar om dottern och vännen de saknar. Om en rolig tjej med energi och starka åsikter. åsikter som hon argumenterade för att backa upp.

Kompisgänget har samlats hemma hos Jeanette för att fira Ebbas födelsedag och minnas henne tillsammans.

– Jag har gett bort saker till dem efter Ebba som de har fått som minne. Jag fick ett Ebba-träd som jag har planterat. Det känns fint, det känns som en bra tradition, säger Jeanette.

Mor och dotter hade planer för hemmet som de aldrig fick förverkliga tillsammans. Jeanette har inte haft kraft eller ork att röja det som behöver röjas. Det är där Sofias änglar kommer in i bilden med handfast hjälp och bidrag till stiftelsen.

Sofias änglar sänds i Kanal 5, onsdagar 21.00

 

Läs mer:

Tvåbarnspappan Max fick cancer: ”Hur lång tid har jag kvar?”

Tinas liv förändrades efter diagnosen: ”Vill bara vara en vanlig mamma”

Tony dog i hjärtinfarkt – efterlämnade sambon med fyra barn

 

Annons