5 anledningar till att alla (speciellt män) borde mysa mer

Det tar oftast plats i en mjuk skön säng eller soffa, en tv-serie är kanske på i bakgrunden och om ni båda är sugna så slutar det kanske i sex, eller så somnar ni. Att mysa med sin partner är både gosigt, kärleksfullt och dessutom finns det faktiska hälsofördelar utöver den härliga känslan.

Brukar du och din partner känna att ni har för ont om tid för att gosa? Här är fem anledningar som kommer att få er båda att boka in lite mys i soffan så fort ni kommer hem.

Läs också: Därför är kärlek bästa medicinen

 

1. Det sänker blodtrycket och motverkar stress

Beröring från någon du tycker om är ett bra sätt att motverka dåligt humör. Kroppen utsöndrar då oxytocin som bland annat sänker blodtrycket och även kan motverka stress och ångest.

2. Det boostar immunförsvaret

Ditt immunförsvar får en boost och risken för hjärtsjukdomar minskar, vilket beror på oxytocinet som utsöndras i kroppen när vi myser med någon vi gillar. Ditt hjärta blir gladare, slipper motverka stress och din kropp känner sig lyckligare och utsöndrar hormoner som motverkar infektioner.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

3. Det gör dig (och speciellt din man!) lyckligare

Att gosa med din partner är inte bara mysigt i stunden, utan gör er båda lyckligare när oxytocin och endorfiner utsöndras. I en studie från 2011 kunde forskare dessutom se att heterosexuella män var proportionellt lyckligare i ett långt förhållande ju mer de kramades och kysstes med sin partner samt ju fler orgasmer deras partner hade.

4. Det kan leda till mer sex

Mänsklig beröring och kontakt främjar produktionen av av hormonet dopamin. Dopamin fungerar i sin tur som ett naturligt afrodisiakum i kroppen och ökar sexlusten, vilket kan leda till att ni har mer sex och är nöjdare med ert sexliv.

Läs också: Är du tillsammans med en pekpinne?

5. Ni blir bättre på att kommunicera

När ni myser ihop blir ni även bättre på att kommunicera med varandra. Ni får tid att prata i lugn och ro, vilket gör det möjligt att ta upp frågor som ligger och gnager. Dessutom kan ni visa er kärlek utan ord genom att hålla om varandra.

För att få ta del av mysets hälsofördelar behöver man inte alltid vara vaken heller. Samsovning får många att känna sig trygga när de ligger tätt intill sin partner, vilket kan minska nivåerna av stresshormonet kortisol och istället öka utsöndringen av oxytocin. Så se till att boka in lite gos i soffan eller kryp närmare din partner när ni ska lägga er ikväll!

Foto: Shutterstock
Källor: Shape, Elite Daily, Lifehack, ABC News

 

Håller inte relationerna? Det kan bero på dig!

Är det du som sabbar relationerna?

Läs också: Håller inte relationerna? Det kan bero på dig!

 

 

Utvald läsning