RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

4 tydliga tecken på att du inte längre är kär i din partner

05 mar, 2020 
Inte kär i partner längre.
Att kärleken dör ut i en relation är inte ovanligt, och många blundar för problemet. Men varför slösa bort år av ditt liv på en kärlekslös relation, när båda kanske vore lyckligare på varsitt håll? Här är fyra tecken du borde ta på allvar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förhållanden har toppar och dalar, vilket inte är konstigt med tanke på att man som person har det också. Om den ena i ett förhållande mår dåligt kommer det att påverka relationen, även om den andra finns där och stöttar. För man mår ju dåligt av att se den man älskar må dåligt.

Ibland kan dalarna i en relation vara en följd av någon särskild händelse – som att den ena varit otrogen, eller att man har svårt att komma överens om ekonomin. De kan också bero på utomstående faktorer som att en blivit av med jobbet eller går in i en depression, eller att en familjemedlem blivit sjuk.

Men dessa dåliga eller låga perioder, när äktenskapet eller förhållandet känns mer som en bur än något som ger styrka, kan också ha att göra med att du faktiskt inte längre känner för din partner som du en gång gjorde. Vi förändras som människor genom hela livet, och våra känslor förändras med oss. Det behöver inte bero på att något särskilt har hänt.

Annons

Det kan kännas jobbigt att tänka sådana tankar, och kanske får man skuldkänslor av att inse det – men att du inte längre är kär i din livspartner gör dig inte till en dålig människa, och det är viktigt att komma ihåg.

Hur vet man då om det man känner är normalt för en stabil, långvarig relation i hamsterhjulet – eller tecken på att känslorna försvunnit? Här är fyra tecken som borde få dig att stanna upp.

1. Ni pratar – men kommunicerar inte

Har era djupa samtal försvunnit för länge sedan, och ersatts med innehållslöst småprat och inte mycket mer? Kanske pratar ni inte ens med varandra om ni inte behöver det för att få ihop dagarna? Det är antagligen inte för att det inte finns saker att prata om, utan för att du inte känner att ”det är någon idé” att prata om sånt som är viktigt för dig som individ, för att du ändå inte får gehör.

Det här är också ett tecken på att du har beslutat att relationen inte är värd att kämpa för, enligt den amerikanska dejtingcoachen och matchmakern Nora Dekeyser. Kommunikation är enligt många det viktigaste i en relation, och är man inte villig att jobba för det saknas respekt och engagemang för den andra personen.

Annons

2. Ni går varandra på nerverna – hela tiden

Du kanske brukade tycka att din partners speciella skratt var urgulligt – men nu får du rysningar varje gång du hör det. Eller drivs du till vansinne av hens oförmåga att para ihop rätt strumpor?

Du kanske inte ens vet exakt när din partner blev det mest irriterande du vet, när det övergick till att du känner en tyngd när ni måste vara i samma rum. Och du hoppas att känslan kommer gå över och allt kommer bli guld och gröna skogar igen – men den chansen är tyvärr väldigt liten om ni inte kommunicerar och båda vill göra något åt det. Vill du det själv ens? Kanske skulle ni båda må bättre utan varandra?

3. Du ser ingen framtid med honom/henne

Tidigare pratade ni jämt om allt ni skulle göra – åka på semester till spännande platser, gå på teatrar och konserter, köpa ert drömhus och skaffa barn. Nu är bilden av framtiden desto mer otydlig, och tanken på att fortsätta som ni har det outhärdlig.

Annons

Kanske har du redan börjat fantisera om att lämna. Tänka på hur och vad du skulle säga när du gör slut, vad du skulle göra efteråt. Hur du skulle bo och vad du skulle göra med all härlig fritid? Det här är definitivt ett tecken på att relationen och dina känslor inte befinner sig på rätt plats – och kanske inte du i rätt förhållande, menar relationsexperten Susan Winter.

4. Du känner dig ensam i relationen

En viktig indikation för att relationen borde närma sig slutet är att du känner dig ensam. Och inte som i att du sitter själv och njuter av att få välja vilken film du ska se, eller är fri att göra vad du vill för en kväll – att kunna uppskatta egentid och vara dig själv är en bra sak.

Men när du ensam får gå på en släktings begravning för att du inte tror att partnern kan ge dig stöd, eller om du alltid gör egna planer för helgen för att du aldrig vet om hen kan/vill umgås – då är du ensam i din relation. Ett annat tecken är att du går till dina vänner först om du har ett problem, för att du vet att din partner inte lyssnar eller brys sig om det.

Annons

En relation ska vara ett partnerskap mellan bästa vänner som också är attraherade av varandra, beskriver Nora Dekeyser. Och om ni inte behandlar varandra som ni skulle era bästa vänner, men med sex som ett plus i kanten, då är det kanske inte en relation. Eller ens vänskap. Och då behöver ni verkligen ta er en funderare över vad ni vill med förhållandet.

Källa: Elite Daily  Foto: TT

Läs mer:

Så tar ni er bäst igenom ett gräl – 6 steg till en starkare relation

Relationsexperten: Så bryter du den obekväma tystnaden

Egentid i relationer? Så hanterar ni olika behov

Annons