16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

Tecken på psykopat.

Ingen relation är perfekt och ibland kan det vara svårt att veta var gränsen går. Men om du får ont i magen av tanken på ert förhållande, undviker att diskutera stämningen i er relation med andra eller känner dig mer olycklig än lycklig kan det vara en varningssignal. Att leva i en missunnsam relation är otroligt energikrävande och sårande och tecknen nedan är tvärtemot vad en hälsosam och lycklig relation är.

Läs igenom dessa 16 tecken. Om du känner igen dig i flera av dem bör du fundera på hur hälsosam er relation är, och vad du kan göra för att må bättre.

Din partner…

1. är kontrollerande

Han vill veta vem du pratar med, vem du umgås med, vilka vänner du har på Facebook, var du är och vad du gör. Ofta finns ett omotiverat stort kontrollbehov kring din vardag, i dina studier och/eller ditt arbete. Hen försöker hindra dig från att ha bra kontakt med din familj och dina vänner och hindrar dig även från att få en bra kontakt med hens familj och vänner.

2. agerar oförutsägbart

Om din partner får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning. Han reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad han sa i går gäller inte i dag och alla humörssvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst.

3. ofredar dig sexuellt

Han tvingar dig att ha sex då du inte vill. Han tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga.

4. får dig att verka galen

Han förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att han har kränkt dig. Han påstår att du ljuger eller inbillar dig. Han får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd. ”Det har jag aldrig sagt!”, ”Du måste vara galen” eller ”Du hittar bara på!”.

5. hotar om fysisk skada

Han slår sönder saker i ert hem. Han hotar att skada dig eller någon du tycker om. Eller han kör bil så fort och vårdslöst under sina vredesattacker att du fruktar för ditt liv.

6. förväntar sig och kräver omöjliga saker av dig

Han kräver orimliga saker av dig, t.ex. att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden. Du ska släppa allt du har för händer så snart han vill ha någonting av dig. Han är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

7. kallar dig vid kränkande namn

Du blir kallad för idiot, bitch, slampa, hora eller andra nedsättande ord.

8. undanhåller sina känslor

Han undanhåller sina känslor och kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Han tycker att många saker inte angår dig och vägrar planera framtiden med dig. Han vägrar visa ömhet. Försöker du få till ett samtal så blir svaret ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.

9. anklagar dig och behandlar dig som om du vore hans fiende

Han behandlar dig som om du vore en fiende. ”Du vill bara ha problem”, ”Du attackerar mig”, ”Du lämnar mig aldrig ifred”.

10. verkar blockerande och avledande

När du försöker prata om något du tycker är viktigt så blockerar din partner dig. Exempel: ”Vem frågade efter din mening?” Skitsnack!” ”Du tror att du vet allt” .

11. trivialiserar dina känslor

Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting. Din partner gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

12. anser att du har fel, hela tiden

Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något, men får höra att du har fel. Du säger: ”Det är lite kallt i kväll” och får höra ”Det är inte kallt, det är kyligt!”.

13. gör sig rolig på din bekostnad

Han säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”tål du inte ett skämt eller?”.

14. glömmer och ignorerar

Din partner ”glömmer bort” det ni kommit överens om och håller inte sina löften. När du påminner blir du skuldbelagd för problemet.

15. kritiserar och anklagar dig

Du blir kritiserad och anklagad för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när din partner gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”.

16. ger dig order

Han beter sig som om du vore hans tjänare. Exempel: ”Städa upp här”,”Du tar inte på dig de där kläderna!”, ”Nu går vi!”, ”Ingen diskussion!”

Källa: Psykiskmisshandel.se

Kom ihåg: du förtjänar att vara älskad och att bli behandlad med respekt. Om du behöver prata med någon eller vill få hjälp, kontakta Kvinnofridslinjen eller besök Unizon eller ROKS för att hitta närmaste kvinnojour.

Läs mer:

Checklista: Är din partner en psykopat?

Är din partner narcissist? Här är varningssignalerna

Så vet du om du lever med en vardagspsykopat

Utvald läsning