RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

11 tecken på att det är dags att göra slut med en vän

03 apr, 2017 
AvNanna von Knorring
Är du osäker på om din vän verkligen är en äkta vän? Om du mår dåligt efter att ni träffas är det dags att se över er relation. Här är 11 varningssignaler att hålla koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att göra slut med någon är ett svårt och stort beslut som förändrar ens liv. Det behöver inte bara handla om en partner, utan kan likaväl vara en gammal vän. Ofta kan det vara svårt att veta om det verkligen gått så långt att det är dags att klippa banden eller om det rör sig om en svacka och ni bara behöver prata ut eller ta en liten paus.

En del varningstecken talar dock tydligt för sig själva. En vän ska nämligen få en att må bra och vara glad, inte dra ner självförtroendet eller påverka humöret negativt. Trots att ett uppbrott kan orsaka tårar och ett brustet hjärta så är det i längden mindre smärtsamt än en ohälsosam vänskapsrelation.

Läs också: 3 kompistyper du borde göra slut med – omedelbart

Här är 11 tecken på att det är dags att göra något åt relationen till din vän:

 

1. Er vänskap är ensidig

Det är bara du som hör av dig, vill träffas och är nyfiken på vad som händer i din kompis liv, medan din vän konstant ursäktar sig med stress, jobb och vardagsbestyr. Vill man träffas och höra av sig så gör man det, oavsett hur stressigt livet är.

Annons

2. Ni är konstant avundsjuka

Er vänskap präglas av avundsjuka istället för glädje. Livet och er vänskap är en konstant tävling mellan er och ni kan aldrig glädjas för den andras lycka.

3. Din vän drar ner ditt humör

Det är naturligt att känna sig ledsen om en vän går igenom något svårt, men om din vän är konstant negativt inställd, sur över små saker och drar ner ditt humör med sin attityd är det inte hälsosamt för någondera av er.

Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem

4. Du kan inte vara dig själv

Om du känner dig obekväm med att vara dig själv eller känner dig kontrollerad, begränsad eller till och med manipulerad av din vän är det dags att gå skilda vägar. Det samma gäller om du inte gillar hur du beter dig när du är med din vän för att du påverkas negativt av dennes beteende och attityd.

5. Du blir konstant dömd

Visst är det bra att ha en utomstående som kan säga saker rakt och ärligt, även om det ibland kan göra ont, men om du alltid blir dömd och nervärderad rör det sig om något helt annat än genuina råd från en vän.

Annons

6. Hen bryr sig bara om sig själv

När ni träffas kretsar allt kring vad din vän har gjort eller planerar göra. Du får aldrig några frågor om ditt liv, dina tankar eller åsikter och när du berättar något om dig själv är din vän likgiltig och frånvarande.

7. Er relation är mer negativ än positiv

Alla relationer går upp och ner, men om er relation under en lång tid ger dig en överhängande negativ känsla är det dags att se över om din vän verkligen är just en vän.

Läs också: Vågar jag satsa – eller ska jag göra slut…?

8. Hen bidrar inte med något positivt i ditt liv

Vi har inte vänner för att tjäna på dem, men alla våra vänner ska på något sätt bidra till vårt liv. Oavsett om det är genom att ha bra humor, vara bra på att lyssna eller att hon älskar samma utställningar som du. Kan du inte komma på en enda positiv egenskap är det dags att göra slut.

9. Du är utmattad efter att ni umgåtts

När ni har umgåtts är du utmattad, men inte för att ni skrattat så mycket eller gjort så många roliga grejer, utan helt enkelt för att du är mentalt slutkörd efter träffen och dränerad på all energi.

Annons

10. Du måste förbereda dig själv inför att ni ska umgås

När ni bestämt träff måste du förbereda dig mentalt inför mötet och du tar några djupa andetag vid tanken på träffen. Att träffa vänner ska inte kännas jobbigt, utan kul och avslappnande.

11. Ditt självförtroende påverkas negativt

Vi ska känna oss glada och peppade av våra vänner. Om ditt självförtroende dras ner i botten när du umgås med din vän är det dags att gå skilda vägar i livet.

Foto: Shutterstock
Inspiration: Huffington Post, Lifehack, Buzzfeed 

 

Experten: Så gör du slut med din jobbiga mamma

Läs också: Experten: Så gör du slut med din jobbiga mamma

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons