Elin valde ett lugnare liv: ”Att byta bana är det bästa jag gjort”

Elin i trädgård

I början av december 2019 kraschade Elin Cavallin. Hon trivdes och jobbade stenhårt som art director på en marknadsavdelning men stressen var snudd på outhärdlig.

– Min strategi var att dricka lite mer kaffe, skruva upp musiken och köra lite hårdare. Det fanns ingen tid för vila.

Efter utmattningen flyttade Marie in i sin skåpbil: ”Älskar det”

Stressen resulterade i utmattning

En dag på jobbet blev hon sittande med tom blick. Hon kunde inte fokusera på någonting längre. Men förvirringen var inte den första signalen om att hon var på väg att bli sjuk.

– Det började med att jag kände mig lättirriterad och hade nära till gråt. Jag bet ihop och fattade nog inte hur illa det var, säger Elin, och räknar upp andra symtom.

– Jag hade hjärtklappning, migrän, ångest, kramp i nacke och skuldror, domningar i fingrarna … Jag var också ljudkänslig och kunde inte hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Hon sjukskrevs en månad i taget, till en början för akut stressreaktion.

– Jag var helt förstörd och orkade inte vara bland folk. Jag låg på soffan och kollade på YouTube och sov när folk städade och organiserade. Men tröttheten gick inte att vila bort.

Flera gånger försökte hon komma igen och jobba deltid, men det gick inte. Hon tog beslutet att följa sin dröm och gå en kurs i trädgårdsdesign.

Trädgård har alltid varit Elins stora passion och hon ritade redan trädgårdar till vänner och bekanta, men tanken på att starta eget och göra det till sitt yrke växte allt mer.

Sade upp sig och satsade på sin dröm

Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar
1:53

Efter reklamen: Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar

(1:53)

Slå på ljud

Efter hon avslutat kursen, sade hon i december 2020 upp sig från sitt jobb.

– Det var inget lätt beslut. Det var skrämmande att lämna ett fast jobb med bra lön, men det kändes livsviktigt. Jag vill må bra och orka och inte vara hjärntrött.

Nu har familjen flyttat till landet där Elin skapar sin egen, och andras, drömträdgård.

Trädgården är rena terapin för mig. Jag älskar att odla, plantera och göra rabatter. Jag mediterar medan jag rensar ogräs och fixar, jag bara är.

Idag mår Elin bra, men hon kämpar fortfarande med sviter från utmattningen. Hon får lätt huvudvärk, är ljudkänslig och hjärntrött vissa dagar. Under sjukskrivningen gick Elin i samtalsterapi. Hon har förstått att hon måste sätta gränser för att orka med vardagen.

Utmattning, depression eller ”bara” i klimakteriet? Så vet du

Hon har valt att vara öppen med sitt mående, bland annat på sitt instagram @cavallins_tradgard.

– Utmattningssyndrom är inget som syns utanpå. Då hjälper det att berätta för andra att ”ibland behöver jag vila”, så slipper folk undra. Jag är mycket snällare mot mig själv nu. Att byta bana är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag är så himla glad att jag vågade följa mitt hjärta.

Elins råd till dig som blivit utmattad

Var öppen med din ut­mattning. Då förstår vän­ner och kollegor bättre och du slipper känna dåligt samvete när du säger nej.

Utmattning är inget som försvinner på en månad eller ens ett år. Acceptera det så har du kommit ett stort steg på vägen.

Var snäll mot dig själv. Ge dig tid att göra det som du mår bra av utan att få dåligt samvete.

Naturen och träd­gården är bra ställen för återhämt­ning. Gå en skogspromenad i lugnt tempo. Pyssla i träd­gården utan krav.

Om jobbet är orsaken till utmattningen kan det vara svårt att komma tillbaka utan att falla in i gamla mönster. Får du inte rätt stöd från din arbets­givare kanske det är dags att byta.

Utvald läsning