Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Känner du dig yngre än du är? Det har visat sig vara bra för hälsan

07 jan, 2022 
Äldre kvinna tittar sig i spegeln
Vår fysiska ålder har egentligen inget att göra med vår upplevda ålder. Faktum är att vi mår bra av att känna oss yngre än vad vi är. — Det är ett vanligt fenomen att vi känner oss yngre i huvudet än i kroppen och jag tror att det är ett sunt, menar coachen Christine Otterstad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är det fårade ansiktet och gråsprängda håret i spegeln en bjärt kontrast till den eviga tjugoåringen du är på insidan? Faktum är att det finns många gynnsamma hälsofördelar med att känna sig yngre än vad man egentligen är.

Ju yngre upplevd ålder desto bättre hälsa

Enligt en nyligen genomförd studie av en grupp äldre kunde man se att ens upplevda ålder i hög grad påverkar hälsan. Forskarna bakom studien ville ta reda på om den ålder vi känner att vi är, istället för den ålder vi faktiskt är, påverkar vår hälsa. Resultatet var både överraskande och upplyftande. Studien visade nämligen att yngre upplevd ålder har flera hälsofördelar; bland annat en långsammare nedgång i den fysiska hälsan och minskade effekter av stress.

Vilken ålder vi känner är förstås väldigt individuellt. Det är ofta relaterat till vår egen självbild, självkänsla och vår inre trygghet.

– Vi kopplar ofta ålder till hälsa, rörlighet och förmågan att göra de saker vi vill göra. Det är ett ganska vanligt fenomen att vi känner oss yngre i huvudet än i kroppen och jag tror att det är ett sunt förhållningssätt till ålder och livet i stort, menar Christine Otterstad, tränare och mental coach till norska magasinet KK.

Annons

"Går miste om mycket skoj"

– Så fort du börjar sätta gränser för dig själv på grund av datumet som står i ditt pass tror jag att du också riskerar att gå miste om mycket skoj, säger Otterstad. Vi jämför oss ofta med och påverkas av dem vi umgås mycket med. Att vara i en aktiv, hälsosam och positiv miljö som inte kan begränsas av ålder kommer att göra dig gott, fortsätter hon.

Även ens nära relationer blir bättre av att man känner sig yngre än vad man är.

— Det gör att man blir mer tolerant mot sin partner och är mer öppen för att utforska och uppleva nya saker tillsammans, menar Thomas Winther, familjeterapeut och sexolog.

Sammanfattningsvis så bör du alltså inte låta din fysiska ålder avgöra din identitet och påverka dina drömmar och framtidsplaner. Det kommer att ta ifrån dig möjligheten att utvecklas i den riktning du vill.

Foto: TT

Källa: KK.no

Annons