Uppfostrad av curlingföräldrar? Så kan det ha påverkat dig
Visst vill alla föräldrar sina barns bästa och finnas för dem när det behövs. Men att vara där jämt är inte alltid det bästa för barnet. Att få kämpa och misslyckas själv är viktigt för att kunna utvecklas och växa som människa. Men medan många föräldrar försöker backa tillbaka i takt med att barnen blir äldre och låter dem testa sina egna vingar, gör andra allt för att skydda sina barn från obehag – in i minsta detalj.
Begreppen ”curlingföräldrar” eller ”helikopterföräldrar” växte fram samtidigt som millennie-generationen. Och det är kanske inte så konstigt, det har varit en på många sätt priviligerad generation, samtidigt som samhället präglats av oro och osäkerhet.
Sedan dess har begreppet delat föräldrar, författare och forskare i två olika läger. De som tycker att det inte går att finnas där för mycket för sina barn, och de som tycker att nu får det vara färdigcurlat.
Många helikopterföräldrar kommer från högutbildad medelklass och har alltså både pengar och sociala möjligheter att sopa banan för sina barn. Vanliga, hängivna föräldrar – om än ofta kanske lite väl neurotiska, som gjort sitt bästa utan att förstå att det ibland kan vara en björntjänst. Det finns till och med extrema historier om helikopterföräldrar som lägger sig i sina barns arbetsintervjuer och universitetsbetyg samtidigt som barnen äntrar vuxenlivet utan att veta vare sig hur man tvättar eller lagar mat.
Att hela tiden få råd och stöd man inte bett om gör att man känner sig mindre kompetent, tar färre egna initiativ och får sämre självförtroende. I längden kan överdrivet kontrollerande föräldrar leda till ångest och mental ohälsa. Trots att de i grunden bara ville väl.
5 tecken som avslöjar om du blivit curlad
– och hur du bryter de destruktiva beteende som det kan ha orsakat.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!1. Du ringer mamma och pappa innan du tar svåra beslut
Lägg ner luren och fundera över hur du kan själv kan lösa problemet – även om det innebär obehag.
2. Du räknar dina föräldrar som några av dina bästa vänner
Visst är det fint att ha en nära relation till sina föräldrar. Men i en värld där de flesta av våra bekantskaper sköts bakom en skärm är det ännu viktigare att odla de vänskapsrelationer man har i verkliga livet och inte fastna i bara de som är där av ren bekvämlighet – som familjen. Annars riskerar du att missa många bekantskaper som utvecklar och berikar ditt liv.
3. Du stör dig på dina föräldrars gåvor och stöd
Får dina föräldrars hjälp dig att känna press? Känner du att du står i skuld till dem och att tjänsterna i gengäld ställer dolda ”krav” på livsval? Försök bryta dig loss även om det innehär att du får en tyngre börda att bära. För mycket beroendeställning försvårar för en sund vuxen relation och orsakar ofta tonårsliknande konflikter som ni borde ha vuxit ifrån.
4. Du känner dig ofta orolig
En av nackdelarna med för mycket curling är att du inte utvecklar din egen självständighet och trygghet i dig själv. Att få prova och misslyckas är att lära och växa. Arbeta med mindfulness och träna på att överstiga dina mentala hinder ett efter ett. Känner du att du behöver mer stöd – sök hjälp.
5. Du är perfektionist och bekräftelsejunkie
Ständiga behov av betygsättning och att göra ”det rätta” kan hindra dig från att söka din riktiga lycka. Våga gå utanför ramarna och satsa på en livsstil som gör dig lycklig, även om det inte är helt i enlighet med vad dina föräldrar tycker eller vad du tror förväntas av dig.
Artikelinspiration: Huffington Post