Till alla "innies": Våga vara ensamvargar!

Att vara inåtblickande är varken fel eller fult. Tvärtom. Den introverta har många unika egenskaper att dra nytta av!

I dag premieras den som är utåtriktad, pratsam och social. Men hälften av oss är faktiskt inåtvända, eftertänksamma och gillar ensamhet, visar forskning.

De introverta hamnar lätt i skymundan. Och det är inte så konstigt – de är ju de extroverta personerna som hörs mest. Det här vill bland annat den amerikanska psykoterapeuten Marti Laney ändra på.

Hon har skrivit flera böcker i ämnet och har dessutom startat en hemsida för introverta: theintrovertadvantage.com.

Hon menar att det finns många myter om introverta personer som det är dags att slå hål på. De är inga sjukligt blyga eremiter som undviket andra människor till varje pris. Och de är inga surpuppor i avsaknad av social kompetens heller.

Tvärtom borde introverta personer sluta skämmas och vara stolta över dina dolda egenskaper. För det är ingen slump att många kända författare, konstnärer och vetenskapsmän är ju ”innies”, som Marty Laney kallar den inåtvända personlighetstyper.

Kända innies genom tiderna är till exempel Ingrid Bergman, Gwyneth Paltrow, Jackie Onassis Kennedy och Clint Eastwood!

I aktuella MåBra nummer 8 kan du läsa mer om den introverta personlighetstypen. Där kan du också göra ett test för att se vilken sida av de sociala egenskaperna du står på – och ta del av tipsen som hjälper dig överleva i en extrovert värld.

LÄS OCKSÅ:

Så botar du din blyghet – tre bra tips!

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Utvald läsning