Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Testa smarta, enkla knepet som ger dig mer vardagslycka!

19 mar, 2020 
kvinna som skrattar.
Lycka kommer och går … men det finns enkla saker vi kan göra för att påminna oss om vad vi blir lyckliga av. Testa till exempel det här smarta knepet!
Annons

Att vara lycklig precis hela tiden är inte möjligt, det händer ju både bra och dåliga saker i livet för alla. Men när det känns lite deppigare är det bra att påminnas om sådant som har varit bra. Det kan både ge glädje och lugn för stunden – men dessutom hopp om, och tro på, att det kommer bra stunder igen.

Men det är sällan som vi naturligt kommer att tänka på bra saker när vi känner oss låga, så därför kan det vara bra att förbereda oss på att kunna göra det. För att ha lättare att hitta tillbaka till bra minnen.

Psykolog Marty Nemko tipsar hos Psychology Today om ett knep som kan få dig att känna dig lycklig när som helst då du känner att du behöver det. Hans tips är att skapa en lista med fina minnen som du plockar fram vid behov. För att skapa din egen lycko-lista kan du till exempel gå tillväga så här:

1. Tänk tillbaka och hitta godbitarna

Börja från början och tänk tillbaka på dina allra första minnen och jobba dig sedan framåt genom hela livet. Vad hände när du var riktigt liten, när du gick i skolan, när du var tonåring, när du var i 20 års-åldern och så vidare … Varje fint minne som du kommer på skriver du ner på en lista. Tänk igenom olika platser du har befunnit dig på i de olika åldrarna, vilka personer du har varit med och hitta dina allra lyckligaste stunder.

Annons

2. Plocka ut det bästa

Kanske kommer du på hur många lyckliga stunder som helst. I så fall kan du välja ut dina allra bästa minnen och skriva ner dem på en egen lista. Men spara i så fall på alla härliga minnen på din ursprungliga lista också, det kan vara härligt att ha framöver.

3. Spara din lista där du ser den

När du har fått fram en lista med riktigt härliga minnen som du tycker är lagom lång – sätt upp den där du ser den ofta. Kanske kan du ha en kopia i mobilen, en på kylskåpet, en vid din arbetsplats … Ju oftare du bli påmind om alla fina stunder du har fått uppleva desto större chans att du blir glad riktigt ofta.

Fortsätt sedan att fylla på din lista med nya, fina, minnesvärda stunder hela tiden.

Samla på fler fina stunder

Det finns förstås olika sätt att samla på minnen. Du kan göra det med bilder, eller ha en burk med lappar som du skriver ner allt bra som har hänt i ditt liv på, med jämna mellanrum, och samlar på.

Det kan också vara ett fint sätt att sammanfatta ett år på – att gå igenom lapparna eller bilderna vid årets slut och se tillbaka på allt som har varit bra med året som har gått. För att sedan börja på ny kula när ett nytt år börjar. Hitta ditt sätt att samla på lyckominnen – och ha dem gärna nära till hands!

LÄS MER:

5 vanliga missar som gör det svårt att känna riktig lycka

Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar

3 knep för att bli gladare NU – lyckoforskaren Micael Dahlen tipsar

Annons