Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

12 tecken på att din kollega är en riktig manipulatör

19 feb, 2020 
arg kvinna
Har du en manipulatör i din närhet? Någon som ofta får dig att känna dåligt samvete, känna dig osäker eller dålig? Så vet du om du blir manipulerad och vad du i så fall ska tänka på!
Annons

En skicklig manipulatör är inte alltid lätt att genomskåda. Men du kanske har jobbat med någon som helst gör så lite som möjligt och gärna skyller på andra? En kollega som kanske har fått dig att ifrågasätta dig själv genom lögner som ”jag mejlade dig, kom det inte fram?” Eller till och med försökt dra med dig i sina lögner och försökt få dig att täcka för hen.

Du kan också ha fått göra allt jobb själv, fast ni skulle ha levererat något tillsammmans – för att arbetet överhuvudtaget skulle bli gjort. Förmodligen utan att du ens till en början riktigt förstod vad som hände …

Har du en manipulatör i din närhet?

Känns det här bekant så är risken stor att du har en riktig manipulatör till kollega. Någon som är bra på att manipulera spelar gärna på dina känslor och svagheter för att driva igenom sin sak. Dina osäkerheter, din pliktkänsla och dina skuldkänslor. Det är inte heller ovanligt att en manipulatör använder sig av olika härskartekniker.

Annons

Någon som är manipulativ vill gärna nå resultat med minsta möjliga insats. Jobbet får gärna andra göra – och en manipulatör vet hur hen ska få det att hända.

Det är förstås inte bara på jobbet man kan råka ut för manipulatörer, de kan finnas i din närhet. Är du själv en snäll person ska du vara extra uppmärksam på tecken som att någon i din närhet enkelt kan få dig att känna dåligt samvete, känna dig dålig och osäker, eller ofta får dig att känna andra negativa känslor.

En studie i hur man identifierar en manipulatör

I en ny studie vid The Australian National University har man tittat närmre på Machiavellianism, det vill säga ett personlighetsdrag där man är så fokuserad på sina egna intressen att man inte drar sig för att manipulera, bedra och utnyttja andra för att nå sina mål. Utan att känna dåligt samvete över det.

I studien tittade man på två olika faktorer, eller kategorier – åsikter och taktik. Man satte ihop ett sorts test där man i var och en av de två faktorerna får säga hur mycket man instämmer i varje påstående enligt en skala. Tanken är att manipulatörer ligger högt i igenkänning på de första tre påståendena inom varje kategori, och lågt i de tre sista. Alltså att man instämmer till stor del i påstående 1–3 och till liten del i påstående 4–6. Nedan är de påståenden man får värdera.

Annons

Påståenden som ska identifiera manipulatörer

Påståenden om åsikter:

  1. Jag tror att det ligger i människans natur att vara oärlig.
  2. I rätt situationer drar de flesta människorna fördel av andra.
  3. När någon gör något snällt för mig så har de egentligen en annan agenda.
  4. Jag känner att jag innerst inne litar på andra.
  5. Jag tror att människor hellre skulle hjälpa varandra än vara själviska.
  6. Jag tror att de flesta människor är goda.

Påståenden om taktik:

  1. Jag tycker att det är okej att vara oetisk för situationens bästa.
  2. Jag tycker det är okej att dra nytta av andra för att uppnå ett viktigt mål.
  3. Det är ibland nödvändigt för mig att vilseleda andra för att få saker gjorda.
  4. För mig är det viktigare att vara ärlig än att komma framåt.
  5. För mig är det aldrig berättigat att lura andra.
  6. För lite är det inte värt att göra något om det kräver att jag är oetisk.

Känner du alltså någon som skulle hålla med mer i påståendena 1–3 i varje kategori än de övriga så är risken, enligt studien, stor att du har att göra med en manipulatör.

Hur hanterar man en manipulatör i sin närhet?

Om du kan undvika den manipulativa personen så är det förstås ett alternativ. Men om man till exempel jobbar ihop så kan man ju vara tvungen att prestera tillsammans.

Då kan ett första steg, enligt Susan Krauss Whitbourne – professor i psykolog, vara att komma ihåg att du har att göra med någon som är van att kontrollera människor men som kanske ändå kan ändra på sig.

Var noga med att säga nej där det behövs, att sätta tydliga gränser och tänk på att du kan vara extra tydlig, då en manipulatör vanligtvis har låg empati. Stå på dig och låt dig inte bli utnyttjad. Jobbar ni tillsammans mot ett gemensamt mål kan du behöva påminna hen om vikten av att uppnå de mål ni jobbar mot.

Källa: Psychology Today  Foto: TT

Läs mer:

7 psykologiska knep manipulativa personer använder mot dig

Så blir du manipulerad att älska en psykopat – experten förklarar

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

Annons