Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

3 tecken på att du känner en äkta drama queen

21 sep, 2020 
drama queen
Vi har alla människor i vår omgivning som är experter på att skapa dramatik i vardagen. Så här känner du igen en äkta drama queen.
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

En del personer verkar inte kunna undvika att alltid dras in i olika typer av draman. Det händer alltid massor kring den här sortens personligheter där de upplever ena stunden som helt fantastisk för att i nästa vara den värsta någonsin.

En drama queen har behov av uppmärksamhet

En dramadrottning kan vara man eller kvinna och hen har ofta svårt att stanna för länge på ett jobb eller i en relation, i alla fall om det inte tål stormar mest hela tiden.

Att man känner behovet av att skapa dramatik omkring sig kan bero på flera olika saker. Ofta handlar det om ett starkt behov av uppmärksamhet – att bli sedd av sin omgivning. Det är inte ovanligt att en drama queen har psykopatiska och narcissistiska störningar, enligt amerikanska livscoachen Claire Jack, som själv skapat mycket drama omkring sig i yngre dagar.

– Jag kände mig ofta osedd i livet och utanför. Jag hade några narcissistiska tendenser och stort bekräftelsebehov. Att skapa drama var ett sätt att få uppmärksamhet genom att dela mina ibland väldigt roliga, ibland läskiga, berättelser med andra människor, säger hon till Psychology Today.

Annons

Kan också bero på förebilder och vana

En annan förklaring menar Claire Jack kan vara att man växer upp i en familj fylld av drama, där man tror att det är så man agerar helt enkelt. Om man inte har en förebild som visar på något annat är det kanske inte så konstigt.

Man kan också ha upplevt ett trauma som ger en typ av beteende där låg självkänsla leder till att man vill förstöra för sig själv. Dramabeteendet leder ofta till att man driver bort relationer som älskar en men inte orkar dras in i dramatiken.

Det går att ändra sig, en drama queen kommer inte att behöva vara det för alltid, men oftast krävs det att man tar hjälp för att ändra sitt beteende och gå till botten till varför man agerar som man gör.

Tecken på att någon är en drama queen

Här är tre olika tecken på hur en drama queen beter sig, enligt Claire Jack.

1 Dramadrottningar vill manipulera & kontrollera

En drama queen skapar gärna drama för att kunna kontrollera människor i sin närhet. Hen spelar på dina känslor och kan få dig att känna skuld eller må dåligt över dig själv. Hen kan också ljuga för att få dig dit hen vill.

Annons

2 Dramadrottningar gillar adrenalinkickar

En dramadrottning gillar kickarna som dramat ger, då adrenalinet pumpar och hen hoppas på att inte bli påkommen med lögner till exempel. I parrelationer kan en dramadrottning vara besatt av så kallat bli sams-sex, på grund av den intensiva känslan som följer ett gräl. Man blir helt enkelt beroende av den känslomässiga berg- och dalbanan.

3 Dramadrottningar vill rädda andra

En dramadrottning dras också lätt in i andras draman och kliver in för att rädda någon som hamnar i trubbel. Det är inte ovanligt att de omger sig med dramatiska vänner, som stöttar den typen av beteende.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

5 anledningar till att narcissister är så farliga

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

Är din kollega psykopat? Här är 5 tydliga tecken

Annons