Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Studie: Du är inte så trevlig som du tror

16 mar, 2017 
De flesta ser sig själva som vänliga – men vi tenderar att överskatta hur snälla och trevliga vi faktiskt är, visar en ny forskningsrapport.
Annons

Har du en bild av dig själv som en hjälpsam person som utstrålar vänlighet? Kanske ser du dig själv rentav som trevligare än de flesta? Då är du långt ifrån ensam.

En ny brittisk undersökning som utfördes vid Goldsmiths University of London visade att hela 98 procent av deltagarna ansåg att de var trevligare än genomsnittet – något som alltså är en statistisk omöjlighet till att börja med.

Läs mer från Femina: 7 enkla vanor som håller dig ung

Deltagarna ansåg att trevliga beteenden var saker som att ge vägbeskrivningar åt främlingar, hålla upp dörren för andra, ge upp sin sittplats på bussen till äldre, donera blod och ge bidrag till välgörenhet. Relativt få av de tillfrågade uppgav dock att de utförde dessa typer av goda gärningar, trots att de såg sig själva som väldigt trevliga.

Undersökningen identifierade också i vilka typer av situationer vi inte klarar av att vara trevliga. På första plats kom situationer när någon är oförskämd mot oss, följt av när vi tappar bort viktiga saker som pass, plånböcker och nycklar, när vi får dålig kundservice och vid irriterande beteenden såsom när någon försöker kliva på tåget innan alla hunnit gå av eller har högljudda telefonkonversationer.

Det kan dock vara värt det att anstränga sig lite extra för att vara trevlig, menar forskarna. Genuint vänliga personer visade sig vara mer lyckliga, avslappnade, friska och nöjda på jobbet.

Foto: Shutterstock 

Kattägare är smartare än hundägare.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

10 otippade tecken på att du är smartare än alla andra

Annons