Stressad på semestern? Tre övningar som får ner pulsen

Men vad nu? Det är ju semester och du ska vara ledig och bara ta det lugnt. Ändå känner du dig mer stressad än någonsin?

Ingen fara, det är helt naturligt. Om du gått igenom en stressig period kan det ta tid innan du känner av reaktionerna. Det är först när kroppen slappnar av som stressymptomen ger sig till känna.

Passa på att ta en stund varje dag, för att hjälpa kroppen och hjärnan att stressa ner. Här är livscoachen Karin Nordlanders enkla metod:

  1. Meditera en stund varje dag under sommaren. Sitt eller ligg bekvämt. Blunda och se framför dig situationer som brukar göra dig stressad – men föreställ dig istället hur du gör samma saker med glädje och lugn. Om stresskänslorna tar över, fortsätt tänka på lugnet tills hela kroppen känns avslappnad.
  2. Avdramatisera stressen. Hjärnan fungerar i grunden likadant som den gjort sedan tidernas begynnelse – och varnar för allt den uppfattar som hotfullt. Så påminn dig själv att det mesta inte är ett hot mot din överlevnad: Att du inte hann klart det sista på jobbet före semestern eller att ni kommer för sent till svärmor. Du måste inte hinna eller orka allt och det mesta ordnar sig på något sätt.
  3. Andas fram lugnet. Genom andningsövningar kan du lära din hjärna och kropp att inte bli stressad i onödan. Gör så här: Sitt bekvämt på en stol med fötterna i golvet. Känn rumpa och rygg mot stolen. Andas lugnt ut och in genom näsan, bara vanliga andetag. Låt luften gå ner i magen, känns hur den blir större – och hur den blir mindre när du andas ut. Observera din andning och följ med i rytmen. Det här är den avspända andningen och den talar om för hjärnan att allt är lugnt.

LÄS MER:

Svårt att sova på semestern? Gör så här

LÄS MER:

Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Utvald läsning