Stressad på semestern? Tre övningar som får ner pulsen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Men vad nu? Det är ju semester och du ska vara ledig och bara ta det lugnt. Ändå känner du dig mer stressad än någonsin?

Ingen fara, det är helt naturligt. Om du gått igenom en stressig period kan det ta tid innan du känner av reaktionerna. Det är först när kroppen slappnar av som stressymptomen ger sig till känna.

Passa på att ta en stund varje dag, för att hjälpa kroppen och hjärnan att stressa ner. Här är livscoachen Karin Nordlanders enkla metod:

  1. Meditera en stund varje dag under sommaren. Sitt eller ligg bekvämt. Blunda och se framför dig situationer som brukar göra dig stressad – men föreställ dig istället hur du gör samma saker med glädje och lugn. Om stresskänslorna tar över, fortsätt tänka på lugnet tills hela kroppen känns avslappnad.
  2. Avdramatisera stressen. Hjärnan fungerar i grunden likadant som den gjort sedan tidernas begynnelse – och varnar för allt den uppfattar som hotfullt. Så påminn dig själv att det mesta inte är ett hot mot din överlevnad: Att du inte hann klart det sista på jobbet före semestern eller att ni kommer för sent till svärmor. Du måste inte hinna eller orka allt och det mesta ordnar sig på något sätt.
  3. Andas fram lugnet. Genom andningsövningar kan du lära din hjärna och kropp att inte bli stressad i onödan. Gör så här: Sitt bekvämt på en stol med fötterna i golvet. Känn rumpa och rygg mot stolen. Andas lugnt ut och in genom näsan, bara vanliga andetag. Låt luften gå ner i magen, känns hur den blir större – och hur den blir mindre när du andas ut. Observera din andning och följ med i rytmen. Det här är den avspända andningen och den talar om för hjärnan att allt är lugnt.

 

LÄS MER:

Svårt att sova på semestern? Gör så här

LÄS MER:

Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: