Sover du lagom länge? Här är testet som avslöjar dig!

Är du osäker på vad som är det perfekta antalet sömntimmar för dig? Testa olika sömnlängder under en tid, gärna när du är ledig längre tid än en helg.

Gör så här:

1. Variera tiden då du lägger dig, men stig upp samma tid varje morgon. Börja med att lägga dig till exempel elva första kvällen.

2.  Gå upp på morgonen den tid du brukar, till exempel klockan sju.

3.  Vid fyratiden på eftermiddagen är människans ”sovfönster” öppet. Det kan du utnyttja nu, genom att medvetet bjuda in sömnen. Så när klockan blir fyra, sätt dig i ett mörkt rum och ta det lugnt. Det är viktigt att du inte gör något roligt eller stimulerande. Om du har sovit för lite kommer du ofelbart att bli sömnig när ”sovfönstret” är öppet.

4. Variera tiden för sänggående om du blir trött klockan fyra på eftermiddagen. Prova att lägga dig tidigare. Sätt dig återigen i det mörka rummet klockan fyra eftermiddagen efter. När du inte längre blir sömnig trots att sömnfönstret är öppet har du hittat din perfekta sömnlängd!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Din trötthet kan bero på många saker.

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs allt om trötthet här!

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

Källa: Torbjörn Åkerstedt, sömnprofessorn vid Stessforskningsinstitutet Stockholms universitet.

Utvald läsning