Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Sluta röka utan att gå upp i vikt - 5 tips!

01 jan, 2013 
Ska 2013 bli ett rökfritt år? Toppen! Här är fem värdefulla tips som gör att vågen inte kommer reagera på dina nya sunda vanor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att sluta röka förknippas ofta med viktuppgång, ett faktum som gör att många håller kvar vid det osunda blossandet. Och visst stämmer farhågorna, när hjärnan inte längre får stimuli från cigaretternas nikotin minskar också halterna av må bra-hormonerna serotonin och dopamin drastiskt. För att boosta nivåer och humör på nytt triggar kroppen istället hungerkänslor, och fingrarna letar sig till kakburken istället för cigarettpaketet.

Men det finns enkla knep att ta till för att lura kroppen att återställa sin kemiska balans, tipsar tidningen Women’s Health. Här är fem smarta strategier:

Håll i gång!

Vrid upp serotonin- och dopaminnivåerna med hjälp av motion och beröring. Att träna frigör mängder med humörhöjande hormoner, precis som kramar, sex och massage.

Ät kolhydratsmart

Håll suget i schack med smarta kolhydrater. Att sluta röka och bryta en vana är kämpigt nog för kroppen, att samtidigt utesluta kolhydrater för att gå ner i vikt kan göra processen kämpigare. Ge efter för sötsuget om det kommer, men belöna kroppen med smarta saker! Frukt, grönsaker och fullkorn vrider upp serotoninnivåerna utan att påverka vågens siffror.

Annons

Paxa proteinet!

Den som fimpar för gott kan förvänta sig humör och hunger som en bergochdalbana. Balansera båda med hjälp av en stabil blodsockerkurva! Välj proteinrik mat, som mättar länge och ger ett jämnare blodsocker. Kött, fisk, ägg, nötter och sojaprodukter är smarta alternativ.

Tugga tuggummi
Vanan att ha något i munnen kan vara svår att bryta. Ett sockerfritt tuggummi kan vara ett bra substitut, särskilt mellan måltider och i de fall du normalt tar en rökpaus. Tuggummit stimulerar munnen och hjälper hjärnan att ha tankarna på annat. En bonus är att tuggandet dessutom kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Nya vanor!

Bryt invanda mönster och rutiner för att hjälpa kroppen och hjärnan att tänka nytt. Tog du en rökpaus kring tio med kollegerna, ta en rast 9.30 och fira ditt sunda beslut med en rask promenad.

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons