Släpp loss dina känslor – så mår du bättre!

03 jan, 2020 
Att hålla känslor som ilska, sorg och rädsla inom sig kan vara dåligt för hälsan. Här är tipsen som hjälper dig att hantera dem.
Annons

Att möta sina känslor kan vara skrämmande, inte minst om de är negativa. Det kan vara lättare att lägga locket på. Men faktum är att obearbetade känslor och minnen kan påverka hela vår kropp, både fysiskt och psykiskt.

Maria-Pia Gottberg och Anna Eriksson Skarin har skrivit boken ”Känslosmart. Konsten att leva med sig själv och andra”. I den skriver de att känslor som trycks undan förstärks och blir inre distraktioner för hjärnan, något som i förlängningen kan leda till stress i kroppen. En oförmåga att handskas med känslor kan även leda till konflikträdsla, dåligt självförtroende samt psykisk och fysisk ohälsa.

Maria-Pia Gottberg
Maria-Pia Gottberg.

Maria-Pia Gottberg och Anna Eriksson Skarin menar att begreppet känslosmart handlar om att ha kontroll på sin egen insida. De liknar känslor vid sändebud som kommer med viktig information till oss, om oss själva – men ibland är vi inte redo att släppa in dem. Den tillfälliga flykten från känslorna fyller en funktion, men kan bli negativ i längden.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Försök sätta ord på känslorna

Maria-Pia Gottberg insåg efter en kollaps för många år sedan att det var hennes undantryckta känslor som låg till grund för den stress hon kände. Hon saknade också verktyg för att förstå och hantera dem.

– Jag hade en fantastisk uppväxt med mycket närhet, men vi pratade sällan känslor. Som vuxen var det därför svårt för mig att veta vad jag egentligen kände, vad som var själva grundkänslan. Vanligtvis var jag bara arg eller less, ofta och okontrollerat, säger hon till kk.no.

Genom kontakt med en mental tränare lärde hon sig att möta och styra sina känslor.

– Om du tillåter dig själv att stanna upp och sätta ord på känslorna så brukar allt kännas lättare. Då kan du hitta själva grundkänslan. Du kanske inte alls är arg egentligen, utan något helt annat, säger hon.

”Sorg och kaos är en del av livet”

I dag menar hon att det är en gåva att kunna visa sig sårbar.

– Om vi kan visa våra barn att det är helt okej att vara svag och falla ibland, så gör vi dem starkare. Sorg och kaos är en del av livet, det är viktigt att ha det klart för sig. Och om du tränar på att sätta ord på det du känner kommer det också bli bättre för din omgivning.

Annons

Källa: kk.no

Foto: TT, Magnus Liam Karlsson

Läs mer:
Anders Hansen: Mobilerna gör oss sjukare – här är anledningen
9 kändisars egna ord om livet med bipolär sjukdom
Nour El Refai: ”Träningen får mig att klara ångesten bättre”

Annons