Sång är rena medicinen: 5 hälsovinster med att sjunga i kör

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I Sverige finns det tusentals körer, alla med sin inriktning. Drygt en halv miljon svenskar sjunger i kör, en fritidssyssla som inte bara tränar rösten och bjuder på trevlig gemenskap, skriver kulturellahjarnan.se

En rad vetenskapliga undersökningar visar att det finns en rad fördelar med körsång och att sjunga i grupp. Här är några att ta ton över:

1. Du sjunger dig gladare

När vi hör musik som vi tycker om frigörs må bra-hormonet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Dessutom bildas oxytocin, som skapar lugn och harmoni och dessutom gör oss mer sociala.

2. Du sjunger dig smartare

Den som sjunger får anstränga hjärnan när text, toner och tempo ska synkas samtidigt som noter och eventuell dirigent ska följas.

3. Du sjunger bort stressen

Både vilopulsen och blodtrycket tenderar att sjunka hos personer när de sjunger i grupp. Detta gäller dock främst amatörsångare, för en yrkessångare kan det ha motsatt effekt att kliva upp inför publik.

4. Du sjunger dig friskare

Körsång kan snabbt och effektivt stärka kroppens immunförsvar. Flera studier pekar på att viktiga antikroppar bildas i saliven när man sjunger i kör.

5. Du sjunger dig till bättre andning

När du sjunger använder du stora muskelgrupper som kontrollerar andningen. Detta är särskilt bra för personer med astma eller talsvårigheter.

Mer innehåll från MåBra
Dela på: