Fråga psykologenFråga KBT-terapeutenUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHDOm MåBra

Så vässar du din sociala kompetens – 11 tips

09 dec, 2009
Så vässar du din sociala kompetens – 11 tips.
Att öva upp din sociala begåvning påverkar dig rent biologiskt: Du blir friskare och mer harmonisk, dessutom får du bättre relationer och presterar bättre på jobbet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så här utvecklar du din sociala förmåga:

1. Odla kontakten med dem du tycker mycket om.

2. Lär dig konsten att lyssna uppmärksamt.

3. Se andra i ögonen när du talar eller lyssnar. Det öppnar för empati.

4. Träna dig på att se hur andra gör i sociala sammanhang, på restaurang, kafé, mingelparty, fest eller konferens. Studera människor som samtalar så lär du dig hur mycket kroppsspråket betyder. Har man riktig kontakt med någon syns det. Ser de avslappnade ut? Gestikulerar den som pratar medan den som lyssnar nickar och ändrar ansiktsuttryck under samtalets gång? Då fungerar samspelet utmärkt. Blickar som möts och personer som gestikulerar tyder på ett ”fritt flöde”. Eller ser båda eller en av dem ut som om de helst skulle vilja vara någon annanstans, flackar med blicken eller verkar okoncentrerade? Då är det obalans i samspelet.

5. Ta nya kontakter när du är på fest. Om du inte känner någon kan du prova att nicka lite och le när du möter någons blick. Det visar att du är öppen för kontakt och ger ett vänligt intryck. Vänta tills du har fått en bekräftelse, ett leende eller en nickning, innan du går fram.

Annons

6. Var lyhörd i mötet med andra. Ett samtal där koordinationen saknas känns olustigt. Ofta uppstår besvärande tystnad. Man skruvar på sig eller blir stel och orörlig. Då är det dags att avbryta.

7. Ta initiativ till samtal. När du närmar dig en grupp människor som står och pratar, försök att lyssna vilket tonläge de använder sinsemellan och vad de pratar om. Sedan kan du nicka instämmande och säga ”aah” som om du håller med någon. Avbryt inte en diskussion, men har du någon åsikt om just det som de talar om kan du uttrycka den.

8. Om någon tar kontakt med dig, till exempel med en direkt fråga, svara då utförligt. Titta personen i ögonen samtidigt som du pratar. Tilltalar en medresenär dig på bussen så svara vänligt och säg gärna något tillbaka. Det kan bara vara något lite som en kommentar om vädret. Då märker du snabbt om han eller hon vill prata eller ej.

9. Ta med en vän som stöd om du känner dig alltför osäker på dig själv i sammanhang när du ska träna upp din SQ.

Annons

10. Brukar du alltid äta lunch med samma arbetskamrater? Slå dig ner vid ett annat bord ibland. Eller bjud in nya personer att sitta vid ditt vanliga bord.

11. Sociala kontakter utan press kan uppstå i omklädningsrummet före och efter gympapasset eller simningen. Med småprat kan du känna dig för. Ganska snart känner du om det uppstår ett positivt flöde av signaler från hjärna till hjärna och samtalet flyter på otvunget. Något att spinna vidare på kanske?

Läs mer:

Bli en bättre vän, partner och kollega – 7 sociala tips

Annons