Så vässar du din sociala kompetens – 11 tips

Så vässar du din sociala kompetens – 11 tips.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Så här utvecklar du din sociala förmåga:

1. Odla kontakten med dem du tycker mycket om.

2. Lär dig konsten att lyssna uppmärksamt.

3. Se andra i ögonen när du talar eller lyssnar. Det öppnar för empati.

4. Träna dig på att se hur andra gör i sociala sammanhang, på restaurang, kafé, mingelparty, fest eller konferens. Studera människor som samtalar så lär du dig hur mycket kroppsspråket betyder. Har man riktig kontakt med någon syns det. Ser de avslappnade ut? Gestikulerar den som pratar medan den som lyssnar nickar och ändrar ansiktsuttryck under samtalets gång? Då fungerar samspelet utmärkt. Blickar som möts och personer som gestikulerar tyder på ett ”fritt flöde”. Eller ser båda eller en av dem ut som om de helst skulle vilja vara någon annanstans, flackar med blicken eller verkar okoncentrerade? Då är det obalans i samspelet.

5. Ta nya kontakter när du är på fest. Om du inte känner någon kan du prova att nicka lite och le när du möter någons blick. Det visar att du är öppen för kontakt och ger ett vänligt intryck. Vänta tills du har fått en bekräftelse, ett leende eller en nickning, innan du går fram.

6. Var lyhörd i mötet med andra. Ett samtal där koordinationen saknas känns olustigt. Ofta uppstår besvärande tystnad. Man skruvar på sig eller blir stel och orörlig. Då är det dags att avbryta.

7. Ta initiativ till samtal. När du närmar dig en grupp människor som står och pratar, försök att lyssna vilket tonläge de använder sinsemellan och vad de pratar om. Sedan kan du nicka instämmande och säga ”aah” som om du håller med någon. Avbryt inte en diskussion, men har du någon åsikt om just det som de talar om kan du uttrycka den.

8. Om någon tar kontakt med dig, till exempel med en direkt fråga, svara då utförligt. Titta personen i ögonen samtidigt som du pratar. Tilltalar en medresenär dig på bussen så svara vänligt och säg gärna något tillbaka. Det kan bara vara något lite som en kommentar om vädret. Då märker du snabbt om han eller hon vill prata eller ej.

9. Ta med en vän som stöd om du känner dig alltför osäker på dig själv i sammanhang när du ska träna upp din SQ.

10. Brukar du alltid äta lunch med samma arbetskamrater? Slå dig ner vid ett annat bord ibland. Eller bjud in nya personer att sitta vid ditt vanliga bord.

11. Sociala kontakter utan press kan uppstå i omklädningsrummet före och efter gympapasset eller simningen. Med småprat kan du känna dig för. Ganska snart känner du om det uppstår ett positivt flöde av signaler från hjärna till hjärna och samtalet flyter på otvunget. Något att spinna vidare på kanske?

Läs mer:

Bli en bättre vän, partner och kollega – 7 sociala tips

Redaktionens tips
Dela på: