Så styr platsen i syskonskaran din personlighet

Så påverkar dina syskon dig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är du storasyster eller minst i syskonskaran? Din närmsta omgivning, det vill säga familjen, och föräldraras sätt att omedvetet särbehandla sitt förstfödda barn kan prägla hela ditt liv. Det menar i alla fall en rad studier som presenterats genom åren.

Bland annat säger forskare att förstfödda barn har större benägenhet att söka sig till prestigefyllda yrken som läkare, vd och advokat. En teori är att föräldrarnas tendens att uppmuntra barnet att ta för sig även påverkar dennes val senare i livet.

En stor studie gjord bland större amerikanska bolag visade att nästan hälften, 43 procent, av företagens vd:ar var förstfödda. Och bland de 23 första astronauterna var 21 av dem äldst i syskonskaran – eller ensambarn.

Men barn som växer upp utan syskon, eller som äldst i syskonskaran, har istället en tendens att undvika friluftsliv och yrken med stor fysisk risk. Detta tror forskarna återigen kan relateras till föräldrarnas sätt att uppfostra. De har helt enkelt mer tid att oroas över det lilla barnets framfart på lekplatser och dylikt. Vikten av att vara försiktig sitter sedan kvar resten av livet, och aktiviteter som extremsporter och äventyrliga intressen hamnar därmed inte på favoritlistan.

Småsyskon anser ofta att de är mer sentimentala och förlåtande än sina äldre syskon och att de har en mer uttalad tävlingsinstinkt. De oroas också mindre över småsaker i livet. Antagligen för att de sett sina äldre syskon klara av samma hinder tidigare, tror forskarna.

Källa: Webmd.com

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: