Så kan du ge ett smartare intryck – 6 tips

Vill du ge ett mer intelligent intryck på jobbintervjun, dejten eller på festen? Det finns faktiskt några saker vi själva kan påverka – vare sig vi ÄR smarta eller inte.

Här är en lista med 6 saker som kan få dig att verka smartare än du är.

Läs också: Är du ett geni? 9 tecken på hög intelligens

 

Glasögon

Jo, den uttjatade nidbilden av pluggisar med brillor verkar stämma. En studie från Wiens universitet visar att glasögon kan få dig att verka klokare och mer eftertänksam, oavsett om du har synfel eller ej.

I studien fick deltagarna se bilder av personer med och utan glasögon, och överlag uppfattades personer med glasögon också som mer intelligenta. Dock uppfattades de även som mindre attraktiva.

 

Ditt tonläge

En person som pratar långsamt och entonigt är inte bara tråkig att lyssna på – den uppfattas också som dummare.

Forskaren och vetenskapsjournalisten Leonard Mlodinow förklarar sambandet mellan tonläge och intelligens-uppfattning i boken ”Subliminal: How your unconscious mind rules your behaviour”: ”Uttrycksfullt tal med variation i ton och volym samt ett minimum av pauser ökar både trovärdigheten och intrycket av intelligens.”

Läs också: Studie: Morgontrötta personer är smartare

 

Dina alkoholvanor

Alkohol är något som många förknippar med dålig intelligens. Du kan vara hur smart som helst – med en ölflaska i handen drar du ner din IQ-image i de flesta sammanhang.

För ja, det räcker med att hålla i ett glas eller en flaska för att intrycket av dig ska påverkas. Huruvida du har intagit alkoholen och faktiskt blivit mindre intelligent för en kväll spelar ingen roll, det visar studier från University of Michigan och University of Pennsylvania.

 

Ögonkontakt

Någon som flackar med blicken och inte ser dig i ögonen när ni pratar signalerar inte bara otrygghet och osanning, utan även dumhet.

En studie från 2007 av forskare från Loyola Marymount University lät deltagarna samtala med varandra medan de filmades, och sedan betygsätta varandras intelligensnivå. Resultaten visade att de som var bra på att hålla ögonkontakten under samtalet också uppfattades som smartare.

Läs också: 6 otippade tecken på att du är smartare än andra

 

Låna en vit rock

Vita rockar får oss lätt att tänka på läkare, forskare och vetenskapsmän – högutbildade yrken som vi förknippar med intelligens.

I en studie från 2012 kunde man se att personer som bar vita rockar faktiskt gjorde bättre ifrån sig i test som krävde stor koncentration – för att de själva uppfattade sig som smartare.

Dessutom rankades de som mer intelligenta av omgivningen när de bar sina vita rockar.

 

Ditt mellannamn

Det är inte så mycket vilket mellannamn du har som ATT du har ett som är viktigt här. Börja använda mellannamnet när du presenterar dig – och gärna bara som en initial. Det får dig nämligen att framstå som klokare.

Det visar flera studier, bland annat där deltagare fått poängsätta hur högt förtroende de får för olika vetenskapliga artiklar. Artiklarna där författaren använde en initial i namnet uppfattades överlag som mer trovärdiga.

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: Thinkstock

 

10 otippade tecken på att du är smartare än andra

Kattägare är smartare än hundägare.

Läs också: 10 otippade tecken på att du är smartare än andra

 

 

Utvald läsning