Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Rädd att lukta illa? Då kan du ha okända sjukdomen ORS

27 jan, 2020 
Kvinna i blå tröja med en stor svettfläck i armhålan
Fruktar du att du luktar så äckligt att andra drar sig undan – trots att du luktar helt normalt? Då kan du ha ORS. Här är de vanligaste symtomen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vem har inte sniffat sig i armhålan i smyg för att känna om man luktar svett? Eller blåst sig själv i näven för att känna om andedräkten stinker? Inget konstigt med det, de flesta av oss gör det av och till. Men så finns det de som är så oroliga för att lukta illa att det påverkar hela livet. Man duschar flera gånger om dagen, parfymerar sig, skrubbar tänderna och använder munskölj – men ändå är man övertygad om att andra drar sig undan för att man luktar så äckligt.

Oron tar över livet

Till slut kanske man själv börjar undvika sociala situationer för att andra inte ska behöva lida av stanken. Det är vanligt att de drabbade inte slutar vara rädd för att lukta illa, trots att andra försäkrar dem om att de inte luktar ett dugg äckligt.  När oron har tagit över på det här sättet har man utvecklat ORS, Olfactory Reference Syndrome. Syndromet påminner starkt om tvångsyndrom med tvångshandlingar och tvångstankar och om dysmorfobi (självupplevd fulhet).

Annons

En vanlig reaktion hos dem som lider av ORS är att man inte slutar oroa sig för att lukta illa, trots att andra försäkrar dem om att de inte gör det. Man kan känna sig lugn en stund men sedan återkommer rädslan – om och om igen.

Ny behandling testas i Sverige

Just nu testar man en internetbaserad kognitiv beteendeterapi mot ORS. Studien leds av Volen Ivanov vid Psykiatri Sydväst i Stockholm.

– Vi har inte haft någon speciell behandling för de här personerna. Därför vill vi nu undersöka om en behandling via internet, på distans, kan fungera, säger han till Dagens Nyheter.

Han tror att mellan en till tre personer på hundra som kommer till specialistmottagningar för tvångssyndrom i själva verket har ORS.

I studien tittar man inte bara på om terapi kan hjälpa mot ORS.  Man undersöker också om det kan vara så att den drabbade har känsligare luktsinne och därför tror att dofter övertolkas – eller om det tvärtom är så att man har sämre luktsinne och därför är osäker på hur lukter uppfattas.

Symtom på att du lider av ORS (Olfactory Reference Syndrome)

  • Du är övertygad om att du luktar äckligt, så äckligt att du är frånstötande för andra människor.

    Du är övertygad om att du luktar illa trots att andra försäkrar dig om att du inte gör det.

  • Du gör hela tiden allt för att dölja och förhindra att du luktar illa.
  • Tankarna och rädslan för att lukta illa gör att du fungerar sämre på jobbet och i andra sociala sammanhang.

 

Foto: TT

 

Läs mer:

Så påverkar maten din kroppslukt

Lukt från underlivet

Studie: Svenskar har mer tvångstankar än andra

Annons