Psykologen: Är din man frisk är det orimligt att du gör allt obetalt arbete

För att båda ska må bra behöver ni hjälpas åt hemma och med era anhöriga.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: När barnen var små var våren och försommaren en superstressig tid med aktiviteter, avslutningar och mängder med måsten. Min man behövde aldrig tänka på sådant, det förväntades liksom inte och jag var ju så bra på det. Tänkte att det skulle bli bättre när barnen blev stora, men icke.

Nu har de kraven släppt, men nu hjälper jag i stället mina gamla föräldrar, och även hans, med sjukhusbesök, hushållssysslor och småfix. Samtidigt har jag fått mer att göra på jobbet och just maj–juni, inför semestrarna, är den mest hektiska tiden. Jag har börjat avsky maj som är en sådan fin månad. Och så vill jag ju inte ha det, samtidigt vill jag ju finnas där för mina närmaste och göra ett bra jobb. Hur kan jag hantera det här på ett bättre sätt?

/Katarina

Läs också: Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

Svar: Så bra att du skriver. Jag skulle vilja omformulera din fråga till: Hur ska NI hantera det här på ett bättre sätt? Din önskan att kunna må lite bättre är högst relevant och det görs främst genom mer rättvis fördelning av ansvar och uppgifter. Är din man fullt frisk, fullvuxen, lika mycket förälder till era barn och lika mycket anhörig till era nära och kära är det alldeles orimligt att du gör allt det obetalda arbete som sker utanför era arbeten, men i ert gemensamma liv. Att du är bättre på det är inget argument. Vi blir bra på saker som vi ofta repeterar, så med lite träning kommer din man att kunna ta ansvar över de här sakerna på ett fullgott vis.

Ni får backa hem och börja om från början! Sätt er ner vid ett tillfälle då du inte är helt utmattad eller ni redan är irriterade, utan då ni har det bra. Beskriv situationen, att du mår dåligt av den press som allt ansvar innebär och behöver avlastning. Ta fram papper och penna och skriv ner alla uppgifter som rör er familj och som är utöver era respektive arbeten. Skriv också ner ungefär hur mycket tid varje sak tar. Fördela sedan ansvaret ungefär lika emellan er. Glöm inte att även själva planeringen och huvudansvaret tar mycket energi, inte bara de saker man faktiskt utför.

Läs också: Unga kvinnors hälsa blir sämre – män mår bättre

Din man behöver stå ut med att han nu får mindre tid i soffan, han behöver ta till sig att ni från och med nu hjälps åt i högre utsträckning. Och du behöver kanske stå ut med att alla saker inte görs på ditt sätt. Ibland krävs lite träning i att kunna släppa på kontrollen. Du kanske även måste ta dig igenom en period med oroliga tankar och känslor som handlar om att du inte alltid finns där för andra och att det kan leda till att någon blir besviken. Sådant brukar dyka upp när man ska börja sätta gränser och bete sig annorlunda, men det brukar släppa lite med tiden. Det här handlar om din hälsa och din livskvalitet, och ingen vinner på att du hamnar i utmattningsreaktion. Det är inte värt det, någonsin!

Lycka till!

Foto: IBL

Redaktionens tips
Dela på: