Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Prylarna du ofta hittar hemma hos en narcissist

27 jul, 2020 
prylar narcissist har hemma
Om du vill avslöja en narcissist finns det några saker du kan hålla utkik efter hemma hos hen. Prylar som kan avslöja personlighetsstörningen. Det visar ny forskning.
Annons

Om du dejtar en ny partner och hittar prylar från tidigare partners i hens hem så kan det vara en varning. Enligt en polsk studie skulle det kunna tyda på att det är en narcissist du har börjat träffa. Men det beror helt och hållet på varför din nya partner har valt att spara på sakerna.

TV: 7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
TV: 7 saker som avslöjar en narcissist

Prylarna fungerar som en slags troféer

Anledningen till att just narcissister ska samla på tidigare partners prylar ska vara att de fungerar som en slags troféer. Prylarna påminner narcissisterna om deras tidigare ”erövringar” och kan hjälpa dem att stärka bilderna av sig själva som speciella och åtråvärda, och på så sätt ge dem bättre självförtroende.

En av grunderna i narcissism handlar just om att man känner att man är bättre och mer speciell än andra. Att vara tillsammans med personer som höjer ens ego hjälper till att nå den känslan. Och att sedan påminnas om att man varit tillsammans med de personerna kan alltså också vara ett sätt att höja samma känsla, i efterhand.

Annons

Det handlar inte om nostalgi

I testet fick personerna först svara på frågor kring hur de sparar på saker som påminner dem om andra, och varför de gör det. Sedan fick de göra ett test som visar på mått av narcissism.

De deltagare som hade mer drag av narcissism sparade i större utsträckning minnessaker från tidigare relationer och det visade sig dessutom att de i större utsträckning såg på föremålen som just troféer. Det handlar alltså inte om att man sparar prylarna av nostalgiska skäl.

Man kan förstås spara prylar av andra skäl

Därmed inte sagt att alla som sparar något från en tidigare partner är narcissist. Det handlar ju snarare om varför man väljer att spara sakerna från tidigare partners. Men det kan alltså vara en varningssignal som är värd att följa upp om du även ser andra tecken som pekar mot narcissism.

Källa: Sciencedirect Foto: TT

Se också: 5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
Se också: 5 saker som avslöjar en psykopat

LÄS MER:

Så ser du om någon är narcissist – ansiktsdraget som avslöjar

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

Därför har narcissister svårt att ha seriösa förhållanden

Annons