Professor Micael Dahlen: Att bli rik innebär inte att du blir lycklig!

28 feb, 2020 
du blir inte lycklig av att bli rik
Jagar du både mer pengar och lycka? Vill du känna mer glädje i livet så är inte det lösningen, säger Handelsprofessorn Micael Dahlen.
Annons

”Att bli rik innebär inte att du blir lycklig”, det sa professorn i ekonomi, Micael Dahlen, när han gästade Malou efter tio i Tv4.

Att bli rik kan ge lycka för en stund

Micael Dahlen, som är professor på Handelshögskolan i Stockolm, har även skrivit boken En liten bok om lycka där han sammanfattar sin och andras forskning om lycka. Han menar att jakten på pengar och lycka ibland går hand i hand. Men att varken pengar, eller jakten på lycka, egentligen får oss att må bättre. I alla fall inte på sikt.

– Blir du rikare så blir du lyckligare en liten stund, när det fortfarande känns nytt och ger dig möjligheter du upplever att du inte hade tidigare. Men sen vänjer du dig väldigt snabbt. Och sen är det som floskeln säger – att problemen växer med möjligheterna, och suddar ut dem, säger Micael till Malou.

Vi tar lycka på för stort allvar

Recept.se Nyhetsbrev

Micael säger också att han tycker att vi har gjort lycka till en alldeles för stor sak, att vi tar det på för stort allvar.

Annons

– Vi tänker att lycka måste vara det stora. Ändhållplatsen som vi springer mot. Vi jagar pengar, jagar allt vi kan få fatt i, i tron om att det ska lösa allting och göra oss såhär stort ”svävande på rosa moln”-lyckliga.

Och hamnar vi inte där, säger Micael, att vi tänker att det är något fel på oss. Vi blir helt enkelt mer olyckliga än vi behöver vara för att vi har höga förväntningar på lycka.

Hela intervjun med Micael Dahlen – där han bland annat pratar om hur han gick in i väggen, hur han jobbar på att bara ge 70 procent i allt han gör och hur håller på att omvärdera sin barndom – kan du se här:

Foto: Tv4 och TT

LÄS MER:

50 lyckokänslor du kan njuta av – varje dag!

Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar

Stresscoachen: Sätt mål som gör dig lycklig

 

Annons