Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Pratar du med dig själv? Grattis – då är du är smart!

15 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Pratar du med dig själv?
Att prata med sig själv är inte ett tecken på galenskap, tvärtom! Det betyder att du både är smart och mer effektiv, det finns det massor av modern forskning som pekar på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du trodde att det betyder att du börjar tappa förståndet när du plötsligt står och pratar med dig själv – tänk om. Det kan istället betyda att du tvärtom är ovanligt smart och bättre på att få saker gjorda, det visar flera forskningsstudier från de senaste åren.

Och faktum är att de flesta av oss faktiskt pratar med oss själva, eller åtminstone rakt ut i luften flera gånger om dagen, kanske utan att vi tänker på det. Det kan vara korta utrop som en snabb svordom när du slår i tån i en stol, ett ljud som kanske inte behövs men som ändå kommer ut genom munnen. Eller så kommenterar du dig själv när du är på väg ut från hemmet, ”Nu kommer jag att missa bussen!”, eller några peppande ord till din egen spegelbild, ”Jag är snygg i den här klänningen!”.

Stärk ditt självförtroende med eget pepptalk

Både att konstatera ett problem eller att boosta sig själva med peppande komplimanger är bra för vår mentala hälsa och gör oss mer effektiva.

Annons

Vad du säger till dig själv kommer att spegla hur dina dagar är. Om du har en gnällig inre eller yttre dialog med och om dig själv så blir det svårare att faktiskt klara av saker. Om du istället ställer dig framför spegeln och säger till dig själv att ”Det här klarar du!” så har du betydligt större chans att faktiskt göra det. Ännu större om du just säger det högt. Och framför allt om du säger ”du kan” istället för ”jag kan”. Att prata om sig själv i tredje person verkar vara extra effektivt, enligt amerikansk forskning.

Om det känns knepigt till en början, börja med att skriva ner det du vill säga, till exempel varför du är stolt över dig själv, och läsa det sedan högt.

Att prata högt gör dig effektiv

Men det här handlar om mer än att stärka sitt eget självförtroende. Om du också uttalar uppgifter du ska göra högt, stort och smått, ”Nu ska jag ta tag i disken” eller ”Nu ska jag gå och prata med chefen om den där konflikten vi har” så kommer du att öka dina chanser att få det gjort markant mot om du bara tänker.

Annons

Det är som att uppgiften blir mer konkret och greppbar när den kommer ut ur munnen och du får därför lättare att lösa den, visar en amerikansk studie. Dessutom blir det du säger högt lättare att se utifrån på ett objektivt sätt, vilket också underlättar problemlösning.

Och om du påminner dig själv högt om saker du inte ska glömma kommer du att komma ihåg dem bättre än om du bara tänker på dem, det visar bland annat forskning från Bangor University.

Så kom ihåg, nästa gång du möter någon som går och pratar för sig själv, det är nog inte en galning, snarare ett geni.

Foto: TT

Läs mer:

Ät frukt och grönsaker råa – för din mentala hälsas skull

Introvert? Då minglar du smart och mer avslappnat

 

Annons