Överläkaren: Därför ska kvinnor lata sig MER i soffan!

Intelligenta människor är mindre sociala.

Män är betydligt bättre på att slappna av efter arbetsdagen än kvinnor, det visade en dansk studie utförd 2015. Att varva ner efter ett tufft tempo är grundläggande för att minska stressnivåerna och behålla hälsan.

Den danska överläkaren Ane Marie Thulstrup förklarar varför avslappning är särskilt viktigt för kvinnor:

– Stressnivåerna faller ganska snabbt för mannen efter klockan 16, medan kvinnans stressnivåer går ner först runt klockan 22-23, säger hon till dr.dk.

Slappa 10 minuter

Studien gick ut på att mäns och kvinnors stressnivåer undersöktes via urinprov när de var lediga. Proven visade att kvinnor i princip fortsatte i sitt arbetstempo trots att de inte var på jobbet längre. Hos männen däremot, sjönk stressnivåerna ganska omgående.

– Man måste lära sig själv att fokusera på jobbet när man är där och på familjen när man är hemma. Som det är nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen och tänker på hemmet när de är på jobbet, säger Ane Marie Thulstrup.

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

För att komma i en behaglig och avslappnad sinnesstämning rekommenderar Ane Marie Thulstrup att alla kvinnor lägger sig i soffan en stund varje dag direkt efter arbetet.

– Slappna av i tio minuter. I värsta fall kan du låta barnen kravla över dig, säger hon.

Mer från allas.se : Trivs du bäst med lite stök? Då kan du vara ett kreativt geni!

Källor: Dr.dk och vardagspuls.se

Utvald läsning