Jenny Rissveds: "Utan familjen hade jag inte levt nu"

04 okt, 2017 
OS-guldet var en dröm som gick i uppfyllelse, men få visste hur dåligt hon mådde inombords.
Annons

22 år gammal tog Jenny Rissveds OS-guld och blev Guld-Jenny med svenska folket. I medierna fick vi se en lycklig ung kvinna som poserade på prispallen med medaljen. Men bakom fasaden var verkligheten något helt annat.

I Malou efter 10 pratar en rad elitidrottare om pressen som är deras vardag. Initiativet heter Elitidrottens pris och en rad kända ansikten besöker studion för att berätta om den skyhöga press och prestationskrav som de utsätts för. Både från sig själva, men också från omvärlden. Något som Jenny Rissveds understryker:

– Man vill hålla en viss nivå, vi är elitidrottare och presterar. Vi SKA prestera, säger hon i inslaget.

Men de höga kraven har sitt pris.

Recept.se Nyhetsbrev

Två dagar dagar innan den stora OS-tävlingen föll hon under ett träningspass. En olycka som också blev en mental krasch, och hon berättar att det var spända nerver som orsakade fallet.

På plats fanns mentala tränaren, som följt henne genom hela karriären.

Annons

– Jag berättar allt för honom i vanliga fall, säger hon i intervjun. Men inte ens för honom erkände hon att hon inte mådde bra.

”Vi är bara människor”

Jenny Rissveds genomförde loppet – och vann. Men bakom den lyckliga fasaden krackelerade hennes mentala mående. Under våren tog pressen ut sin rätt och hon sjönk in i en depression.

För Malou von Sivers berättar hon om håglösheten, de ständiga tårarna och skammen över att må så dåligt – när man egentligen har det så bra.

– Jag lever min dröm, jag livnär mig på att cykla. Varför ska jag må dåligt? Det går jättebra och jag jobbar med mitt största intresse, säger hon.

Idag mår Jenny Rissveds bra, hon har fått läkarhjälp och äter medicin. Men hon ser tillbaka på en mörk period och tackar sin stöttande omgivning, som betytt oerhört mycket för henne under den svåraste tiden.

– Hade inte jag haft en så stabil trygghet och en stark familj hade jag inte funnits nu, berättar hon. Se intervjun i sin helhet i klippet:

Annons