Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Nytt: Du blir en bättre människa av rom-coms

14 dec, 2016 
Känner du du smått fånig där du sitter och bölar till den romantiska komedifilmen (som du själv valde)? Det kan du sluta med – rom-coms gör dig nämligen till en bättre människa, visar forskning!
Annons

Sommarledigt i stugan, ni spelar kort, dricker saft och – ser romantiska komedifilmer! För vad är väl en sommar utan ”filmer som ”Mitt stora feta grekiska bröllop” eller ”Crazy, stupid, love”? Ja, inte lika mysig i alla fall!

Och nu har vi ÄNNU större anledning att grotta ner oss i rom-coms på semestern! En ny studie visar nämligen att de som tittar i större utsträckning på romantiska komedifilmer blir mer känsliga och moraliskt öppensinnade individer.

I studien fick 87 collagestudenter under en vecka regelbundet titta på romantiska komedier eller action-filmer, och efter den veckan fick de svara på frågor om fem grundläggande moraliska idéer. De idéerna är baserade på lojalitet, rättvisa, respekt för auktoriteter, renhet och skada/hjälpa.

Läs också: Ny studie: Att titta på selfies skadar självkänslan

Studenterna delades upp i grupper där några bara såg romantiska komedier, några bara actionrullar och några båda två.

Annons

De som under veckan bara såg rom-coms upptäckte man hade blivit mer mottagliga för fyra av de fem moraliska idéerna (inte renhet).

De som däremot endast såg människor dödas och saker sprängas i actionfilmerna upplevde en motsatt effekt. De blev mindre känsliga.

Vi kanske hade kunnat gissa det redan innan, men nu finns bevis på att du inte är den enda som blir varm inombords och smått tårögd när Bridget Jones får sin Darcy i slutet.

Källa: Elite Daily

Foto: IBL

 

Därför älskar vi succéserien Skam

Skam

Läs också: Därför älskar vi succéserien Skam

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons