Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Nya rön: Därför skvallrar vi så mycket (och så ofta!)

12 maj, 2020 
Två kvinnor skvallrar vid ett bord
De flesta av oss skvallrar mer än vi tror och inte om de saker man kan tro. Och det är inget att skämmas för – det kan faktiskt göra oss till bättre människor, visar forskning.
Annons

Tror du att skvaller är ett nutidsfenomen vi ägnar oss åt av ren illvilja? Tänk om. Forskning visar att skvaller alltid varit en central del av våra liv, till och med när vi levde som grottmänniskor. Det var en fördel att veta vem som hade makten, vem som var bra eller dålig på att skaffa fram mat och vem som låg med vem.  Det har också hjälpt människan att känna en större samhörighet med andra och att befästa sin egen ställning i gruppen. Att ha koll på andra ökade helt enkelt chansen att överleva och föra sina gener vidare.  Och det här har vi kvar i oss fortfarande – vi är förprogrammerade att dras till skvaller för att det är en egenskap som hjälper oss att överleva, enligt forskare.

Det mesta av skvallret är tråkigt

Skvaller definieras av psykologer som att prata om någon som inte är närvarande och att dela information som inte är allmänt känd.  Många förknippar det med något negativt. Men när forskare har tittat på fenomenet har de sett att vårt vardagsskvaller i regel är rätt tråkigt och neutralt. Det betyder dock inte att det är meningslöst. Genom att utbyta skvaller som ”visste du att hen åkte in på sjukhus igår?” eller ”hen kan inte passa tider” bygger vi relationer, skaffar nya vänner och får information som får vårt sociala liv att flyta smidigare. Att skvallra är också ett sätt att säga ”jag delar detta med dig för att jag litar på dig” vilket stärker bandet till våra medmänniskor.

 

Det är en myt att bara kvinnor ägnar sig åt skvaller, visar forskning.

En vanlig missuppfattning är att det mest är kvinnor, lågutbildade och personer i vissa åldrar som ägnar sig åt att prata om andra. Enligt Megan Robbins, professor i psykologi vid University of California Riverside, är det en myt. Alla skvallrar – och oftast mer än man tror. För äldre personer kan det till exempel minska känslan av ensamhet att skvallra med kassörskan i butiken.

Annons

 

Så mycket skvallrar vi – varje dag

Hennes forskning visar att vi i genomsnitt ägnar 52 minuter per dag åt rent skvaller. Det fördömande och elaka skvallret står för en mindre del, cirka 15 procent. Att skvallra nedvärderande om någons utseende eller klädsel är ett exempel på skvaller som sällan fyller någon funktion. Men ibland kan även det fördömande skvallret vara av värde, åtminstone av rent egoistiska skäl. Det kan nämligen säga något om vilken moralisk syn som råder bland vänner eller kollegor när det gäller saker som otrohet, svek eller rena lögner. Vet man vilken syn gruppen har, är det lättare att undvika att själv bli ett offer för elakt skvaller. Det är också ett sätt att få reda på vilka oskrivna regler som finns, till exempel på en ny arbetsplats.

 

Foto: TT

 

Läs mer:

7 kändisar som öppet berättat om sina trassliga familjerelationer

Det irriterar oss mest på jobbet – och så påverkar det vår hälsa

Svenska kändisar du inte visste har barn ihop

 

Annons