Ny studie: Kvinnor ÄR bättre bilförare – här är anledningen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Debatten kring vilket kön som är bäst på att köra bil har förts… ja, väldigt länge! Idag är det mannen som kör i 80 procent av alla relationer – troligtvis en nedärvd vana från förr.

Men som MåBra tidigare rapporterat om har det flera gånger bevisats att kvinnor är bättre förare, bland annat på grund av att de är försiktigare och inte överskattar sin förmåga, vilket framför allt unga män har en tendens att göra.

Läs också: Småsyskon är bättre bilförare

Nu visar ännu en ny undersökning att kvinnor är pålitligare bakom ratten. Studien, som Transportekonomiska institutet i Norge gjort, visar att unga män, vana bilförare, extroverta och neurotiska personer har lättare att bli distraherade i trafiken.

Distraktion ligger bakom cirka 12 procent av alla bilolyckor. Den vanligaste distraktionen visade sig vara att pilla med bilradion.

Forskarna tittade på faktorer som kön, ålder och personlighet i undersökningen, och det var två personlighetsdrag som utmärkte sig extra tydligt. Personer som anser att man inte kunde påverka sin distraktion, och de som tycket att distraktioner i trafiken är socialt accepterat, de är mer troliga att råka ut för en olycka på grund av det.

Läs också: Titta, här är kvinnor starkare än män!

– Skräddarsydda ingripanden för att minska förarens distraktion borde fokuseras på riskgrupper som unga män med dålig attityd till distraherad körning och en låg tillit till sin förmåga att kontrollera distraktionen, säger forskaren Ole Johansson till Daily Mail.

Äldre kvinnor och personer som anser sig ha kontroll över sin distraktion är bättre på att hålla fokus på vägen, enligt studien.

Foto: IBL

 

Nu är det bevisat: Kvinnor har bättre minne än män!

Kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns.

Läs också: Nu är det bevisat: Kvinnor har bättre minne än män!

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: