Ny studie: Då har du din första livskris

Du har säkert hört om 30- och 40-årskriserna, men visste du att du troligtvis drabbas av en livskris redan innan det? I Sverige har vi kallat den livskrisen för en 25-årskris, men enligt en ny studie kan den inträffa ett par år senare – närmare bestämt någon månad innan den 27:e födelsedagen.

Enligt en studie genomförd av karriärplattformen Linkedin har 72 procent av deras medlemmar en livskris vid snittåldern 26,9, det vill säga precis innan sin 27:e födelsedag. Drygt 6000 personer i åldrarna 25 till 33 deltog i studien.

Läs också: Forskare: Vid den här åldern är du som lyckligast

Livskrisen, som på engelska kallas för ”quarter-life crisis”, får många att omvärdera sin karriär och sina livsval. Många av deltagarna i studien kände sig vilsna i livet, ifrågasatte sitt yrkesval, oroade sig över att komma in på bostadsmarknaden, tjäna tillräckligt pengar och hitta sin livspartner. Frustration över karriärmöjligheter och att inte ha rest tillräckligt var även vanliga orosmoln.

I 20-årsåldern befinner sig många i ett skede i livet som ligger någonstans mellan vuxenlivet och ungdomsåren. De stora valmöjligheterna i en globaliserad värld, sociala medier och jämförelser med andra kan skapa stress hos många. Livskrisen går inte över i ett nafs heller. Enligt Linkedin varar den i uppemot 11 månader.

Läs också: Forskare: Vid den här åldern är du allra snyggast!

Befinner du dig i en livskris? Det första steget är att erkänna det för dig själv för att kunna omvärdera och känna efter vad som är rätt för dig. Ta hand om din hälsa, låt det ta tid och sök professionell hjälp om du behöver mer hjälp på traven.

När du väl är ute på andra sidan kan det leda till många spännande, nya möjligheter. 36 procent av de som svarade på studien hade bytt karriär helt medan flera hade tagit en längre resa, flyttat, börjat studera eller tagit en paus från karriären. En härlig belöning väntar alltså längre fram!

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.