Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Ny forskning: Snällträna – så minskar risken att du ger upp!

10 mar, 2017
Behåll motivationen.
Tappat lusten att träna? Här är forskarnas supertips som gör att du hittar motivationen att komma igång – utan att ge upp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att springa, cykla och promenera regelbundet är rena supermedicinen för hälsan. Ofta känner man sig också piggare, gladare och mindre stressad. Men hur kommer det sig att vissa tränar i ur och skur, medan andra börjar om gång på gång – och dessutom lättare tappar lusten att träna?

– Många går ut väldigt hårt när de börjar träna. Det blir för ansträngande och man slutar nästan innan man kommit igång. Var snäll mot dig själv och gör små stegvisa förändringar så ökar chansen att lyckas, säger Karin Weman, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om vad som skapar motivation till motion.

Forskning visar att hälften av alla som börjar motionera slutar inom tre till sex månader, vilket ofta beror på att motivationen brister. Man tappar lusten och faller tillbaka i sina vanliga rutiner.

Läs också: Så håller du motivationen på topp – hela tiden!

Men vad är det då som gör att man inte ens kommer igång med träningen?

Annons

Det finns flera orsaker. En stor bromskloss är att ha dåligt samvete för att man inte tränar. Bara tanken på att du borde gå till gymmet hindrar dig att komma igång. Likaså om du känner dig tvingad av folk i din omgivning. En annan dålig drivkraft är att du drömmer om en vältränad kropp och andras gillande.

– Allra bäst är det om du hittar din inre motivation och en träningsform som känns social och rolig, utmanande och spännande. Då är chansen större att du fortsätter träna fastän du stöter på motstånd. Den yttre drivkraften fungerar bara så länge moroten eller piskan finns där, säger Karin Weman.

Läs också: Denise Rudberg: ”Det där med motivation är bara att glömma”

Hennes forskning visar att det främst är yngre som drivs av yttre värden, exempelvis utseende och socialt erkännande. Medelålders och äldre motionärer drivs av en inre motivation. De upplever också de många positiva hälsoeffekterna som en stark drivkraft.

Annons

– Det gör att man lättare hittar sin inre motivation. Det förklarar också att man fortsätter och ger sig ut på en löptur flera gånger i veckan trots att man kanske inte precis älskar att träna, säger Karin Weman.

Hennes råd är att sänka kraven och ta ansvar för sin egen träning. Ett knep kan vara att fråga sig själv: Vad kan jag tänka mig att ändra på för att komma igång?

– Är det att sätta mobilen på pling och ställa sig upp en gång i timmen för att bryta stillasittandet? Ja, då är det bra. Att minska stillasittandet kan ge lika goda hälsoeffekter som att sluta röka, säger Karin Weman.

Läs också: Viktcoachen: Så blir du motiverad att träna

I sin forskning har hon tagit fram en vetenskapligt baserad tjänst som kan hjälpa människor att hitta motivation till hållbara motionsvanor. Den ska nu utvecklas vidare av forskare inom bland annat psykologi. Tanken är att den ska användas inom rehab och sjukvård, skolor samt företagshälsovård.

Annons

– Vi vill skapa ett vetenskapligt baserat koncept som kan fungera som ett slags Kravmärkning för e-hälsa. I dagsläget har vi skapat en prototyp som vi testkört i en pilotstudie, och nu vidareutvecklar vi den. Vi genomför samtidigt en mer omfattande studie, säger Karin Weman.

AV MARGARETA ELDH  FOTO: THINKSTOCK

 

3 tips för träningsglädje

  • Börja med låga krav och små förändringar. Promenera eller bara ställ dig upp då och då. Ta en bensträckare en gång i halvtimmen på jobbet. Gå ut på lunchen, hoppa av bussen lite tidigare än den vanliga hållplatsen. De små förändringarna kommer att ge dig en positiv skjuts framåt.
  • Hitta det som passar dig. Fråga dig: Vad är realistiskt, enkelt, genomförbart? Hur kan jag ändra min vardag för att hitta en plats för träningen? Genom att hitta något som passar dig kommer du att kunna träna med glädje i stället för stress och tvång.
  • Var snäll mot dig själv. Bli inte besviken om du tappar lusten. Det gör alla – och i ett livsloppsperspektiv spelar det mindre roll, så länge du hittar tillbaka igen. Och tänk på att den bästa rörelsen är den som blir av, oavsett om det ”bara” är en tio minuters promenad.

 

Enklaste knepet: Så behåller du din träningsmotivation

Läs också: Enklaste knepet: Så behåller du din träningsmotivation

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons