Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Forskning: Jo, vänsterhänta ÄR smartare!

05 jul, 2017 
Vänsterhänt? Grattis, då är du smartare än andra. I alla fall när det gäller att lösa matematiska problem, visar en italiensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det har funnits en ”beef” mellan höger- och vänsterhänta så länge vi kan komma ihåg. Och forskare har inte varit sena på att undersöka huruvida den ena parten är bättre än den andra på olika vis. Bland annat visar en stor italiensk studie på över 2300 skolbarn att vänsterhänta faktiskt kan ha en fördel när det kommer till matematiska problem.

Teorin är att vänsterhänta har en mer utvecklad höger hjärnhalva, eftersom höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen. Den tänker framför allt rumsligt och helhetsorienterat. Tidigare forskning har dessutom visat att vänsterhänta har mer hjärnbalk – vilket är det som binder samman hjärnans två halvor. Det tyder på att vänsterhänta har fler och bättre förbindelser mellan de båda hjärnhalvorna.

Vänsterhänta bra på matte

I den italienska studien lät man eleverna utföra olika svåra matematikuppgifter. Resultaten visar att de barn som löste uppgifterna med vänsterhanden var mer framgångsrika i uppgifter med svår problemlösning, som när de skulle koppla ihop en funktion med en uppsättning data. Sambandet syntes extra tydligt hos unga män.

I de enklare uppgifterna syntes inga liknande samband.

Man kunde också se att personer om använde höger hand till precis allt, och knappt vänster till någonting, klarade sig sämre än de som var lite mer ”tvåhänta”.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: IBL

Läs mer:

10 otippade tecken på att du är smartare än andra

Annons