Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Ny forskning: Ditt födelsedatum kan avgöra hur du mår

23 okt, 2014 
När på året du är född kan ha stor inverkan på ditt humör, enligt en ny studie. Kolla om ditt födelsedatum stämmer överens med forskarnas upptäckter!
Annons

Forskarnas nya upptäckt låter nästan som astrologi – att din personlighet kan härledas till ditt födelsedatum. Men det handlar inte om stjärntecken eller horoskop, utan om att du påverkas hormonellt av att vara född en viss årstid, enligt en ny studie från European College of Neuropsychopharmacology i Ungern.

Huruvida du är född på vintern, våren, sommaren eller hösten kan ha stor inverkan på ditt humör resten av livet, menar forskarna. I tidigare biokemiska studier har födelsesäsongen visat sig påverka signalsubstanserna dopamin och serotonin, som i sin tur styr humöret. Forskarna tror att denna effekt består till vuxen ålder och kan ha en avgörande effekt på vilken sorts temperament en person får.

Om du är född på vintern löper du större risk att bli deprimerad än människor födda andra tider på året. Det är däremot osannolikt att du är en lättirriterad person.

Är din födelsedag på våren är chansen stor att du är en väldigt positiv person.

Annons

Om du föddes på sommaren är det högre risk att du har kraftiga humörsvängningar med tvära kast mellan lycka och nedstämdhet.

Fyller du år på hösten är risken lägre att du blir deprimerad än om du hade varit född på vintern.

Forskarna påpekar dock att födelsesäsongen bara är en faktor som spelar in. Även genetik och miljö har stor inverkan på ditt temperament.

 

LÄS MER:

Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression

Att träna kroppen är bra för humöret!

Känner du dig nedstämd? Då är det viktigare än någonsin att motionera! Träning hjälper nämligen kroppen att göra sig av med ett protein kopplat till depressioner.

Läs mer: Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression

 

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

Starka känslor och mycket tankar utmärker den högkänsliga personen.

Misstänker du att du är en ”highly sensitive person”? Gör det här testet och få en siffra på hur känslig du är!

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

 

”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

Signaturen

En MåBra-läsare drabbas av stark oro varje gång livet lugnar ner sig efter stressiga perioder. Livscoachen Karin Isberg kommer med råd.

Läs mer: ”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons