Nu är det trendigt att vara nörd!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den typiska nörden – en manlig asocial datahacker med stora glasögon? Inte nu längre! Nörden kan lika gärna vara en framgångsrik karriärtjej besatt av korsstygn, robotar eller opera.

Nördkaféer, nördgrupper och nördfestivaler. De senaste åren har det dykt upp många mötesplatser för nördar av olika slag, och trenden talar sitt tydliga språk.

– Plötsligt är det okej att säga att man är nördig. Bilden av att nörden aldrig har sex eller går på fest stämmer inte längre, säger Sofia Ulver-Sneistrup, konsumtionsforskare på Lunds universitet.

Sedan 2006 har nördarna till och med en egen dag. Nerd Pride Day instiftades för att uppmuntra människor att våga vara nördiga och firas världen över den 25 maj. Tekniska museet i Stockholm har också hakat på trenden och ordnar nördkaféer där hängivna personer får berätta om sina intressen, allt från Rubiks kub och latin till cykelbilar och indiska toaletter. Eller bränder, robotprogrammering, stickning eller musiken i vissa dataspel. 

Lönsamt nörderi

Att nörden har blivit trendig beror enligt Sofia Ulver-Sneistrup på ekonomin. Tidigare var nördighet inget som lönade sig, men i dag är nördarna både förmögna och kända.  

– Nu hänger nördarna med toppmodeller, och de rikaste människorna i världen är ofta nördar, säger Sofia Ulver-Sneistrup.

Ett bra exempel på det är Bill Gates, grundare av Microsoft. Han förstod att han kunde använda sina datakunskaper för att nå framgång.

– Om du berättar om dina specialintressen kanske du kommer i kontakt med någon som efterfrågar just det som du kan, säger Julia Skott.

Hon är en av grundarna till gruppen Geek Women Unite på Facebook. Gruppen startades för att uppmuntra tjejer att ta plats i nördkulturen. 

Allt kan vara nördigt

Vilket intresse du nördar in dig på spelar ingen roll i Geek Women Unite. Gruppen riktar sig till den som ser sig själv som nörd, och som tycker att kvinnor också har rätt att vara nördiga. Killar får inte bli medlemmar. Jane Austen-romaner, dataspel och superhjältar är några av de nördämnen som diskuteras bland de drygt 1 600 medlemmarna. I de lokala medlemsgrupperna anordnas allt från schackträffar till kurser i nålbindning.

– Nörderiet kan handla om nästan vad som helst. Själv är jag en fakta-, kultur- och språknörd med en förkärlek för T-tröjor med knäppa motiv, säger Julia Skott.   

Geek Girl Meetup är ett annat internetnätverk för tjejer som intresserar sig för webb, design och entreprenörskap. På hemsidan diskuterar teknikkunniga kvinnor webbfrågor och tipsar varandra om lämpliga jobb. Gruppen ordnar också event för att uppmuntra tjejer inom teknikbranschen. Ett annat exempel är den amerikanska hemsidan Geek Girls Guide där kvinnor hjälper varandra med teknikfrågor.

Så kan ditt nördintresse bli lönsamt!

Ett nördintresse är en specialkunskap, var stolt över det. I dagens kunskapssamhälle är unika kunskaper särskilt eftertraktade.

Berätta för andra om ditt specialintresse. Rätt vad det är möter du någon som behöver just din specialkunskap.

Sök upp andra med samma intresse. Tillsammans sitter ni på ovärderlig kunskap och kan tipsa och stötta varandra.

Av Elsa Larsson

Foto: Thinkstock


Redaktionens tips
Dela på: