Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Nour El Refai testar "antidepressivt beteende" i Landet Lyckopiller

11 dec, 2019 
Nour El Refai.
Kan ditt beteende påverka din mentala hälsa? Vissa menar det. Därför testar Nour El Refai på olika aktiviteter som sägs göra en lycklig. Läs mer om hur det gick!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I tredje avsnittet av Landet Lyckopiller träffar Nour El Refai psykologen Katarina Blom. Hon är expert på lyckopsykologi – de sakerna i livet som gör oss lyckliga naturligt.

– När man läser om det så inser man att ”happiness is a skill” – en färdighet som vi alla kan träna på, säger hon i programmet.

Katarina Blom tror att man med hjälp av vissa beteenden kan bli av med nedstämdhet och depression. En metod hon använder sig av är yoga, och i avsnittet låter hon Nour testa på en lektion i akroyoga, som är en kombination av vanlig yoga och akrobatik, som man utför två och två.

Båda behövs mot depression

Även om Katarina Blom tror att antidepressiva beteenden kan hjälpa mot nedstämdhet och depression tror hon inte att dessa beteenden kan ersätta mediciner – utan snarare att man kan få ett bättre resultat av en kombination av de båda. De antidepressiva beteendena är framför allt sätt att aktivera sig som man mår bra av, säger hon.

Annons

Varför är just akroyoga så bra?

– För mig är det ett jättebra sätt att må bra, genom att förflytta mig från huvudet ner i kroppen. Att få skratta, slappna av och bara ha kul tillsammans.

Det magiska är att hitta en aktivitet som man känner sig avslappnad i. Den ska kännas lustfyllt och kravlös – något du mår bättre av efteråt än innan. Och det måste självklart inte vara akroyoga – Katarina förstår gott och väl att det kan finnas mycket skepticism mot så pass annorlunda aktiviteter. Men just därför menar hon att terapi är så bra – då kan man som patient berätta vad man känner, vill ha och behöver mer av i sitt liv.

Nour berättar efteråt att hon förvisso uppskattade lektionen och tyckte det var kul att utmana sig själv – men att hon inte ser hur det skulle kunna hjälpa henne ur sin depression på lång sikt. Hon testar även att sjunga i kör, men trivs inte alls i situationen utan känner sig mest bortkommen och obekväm.

Annons

Nour El Refai testar körsång

Eftersom många påstår att det är i relationerna till andra som vi finner lyckan, testar Nour även att umgås med damerna Sonja och Marianne, genom att ta med dem från ålderdomshemmet på en cykeltur – något som sätter guldkant på dagen för både Nour och damerna.

Se hela avsnitt 3 av Landet Lyckopiller på SVT Play, eller på SVT1 den 11/12 kl 21.30.

Katarina Bloms 5 tips vid en depression

Om du är deprimerad eller inte handlar egentligen om hur du själv upplever det. Här och här kan du läsa mer om tecknen på depression. Här är fem tips för att hantera en depression som Katarina Blom tidigare delat med sig av till Aftonbladet TV:

Du kan inte vila bort en depression

Trots att du känner dig trött och slö så behöver du ta dig ut och aktivera dig. Gärna socialt eller att du tar dig ut för att träna, och helst när det är ljust ute.

Genomskåda negativiteten

Genom att förstå att din nedstämdhet kan komma från yttre omständigheter och identifiera vilka dessa är kan du hjälpa dig själv att dels släppa oro över ditt mående, dels försöka förändra om det är faktorer som går att påverka.

Annons

Agera positivt

Vi säger ofta att man ska tänka positivt, men våra tankar är svåra att påverka. Att däremot påverka sina beteenden och hur man agerar. Det kan vi styra över, det är konkret och något vi kan ta på. Välj att göra aktiviteter som ger dig glädje, mening eller engagemang.

Stå emot impulsen

När man känner sig nedstämd, eller det är vintermörkt, blött och kallt, då är det lätt att man faller för impulsen att stanna inne och äta skräpmat. Men det hjälper inte alls, tvärt om. Försök att aktivera dig ändå!

Skapa beteendemål

Till exempel kan du bestämma att du ska träna tre gånger i veckan, eller gå en lunchpromenad varje dag, eller att du ska gå och lägga dig kl 22 varje kväll – för även om du inte kan sova bort en depression så behöver du prioritera din sömn.

Foto: SVT

Läs mer:

Nour El Refai: ”Jag tar medicin för att funka”

Nour El Refai talar ut om särboskapet: ”Det händer att folk blir provocerade”

Nour El Refais ursäkt efter Skavlan: ”Extremt klantigt”

Nour El Refai: ”Träningen får mig att klara ångesten bättre”

 

Annons