Neurobics - hjärngympa för maxat minne!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Stretcha tankarna och bygg mentala muskler. Med enkla övningar kan du förbättra minnet och växla upp ditt fokus!

Att träna de ”små grå” skapar fördelar på både kort och lång sikt. Så här fixar du bättre minne, ökad mental prestationsförmåga och ett vassare intellekt!

Blandad inlärning


Vi lär oss ofta nya saker en och en. Men studier har visat på en snabbare inlärningsprocess när vi inkluderar fler moment i studierna. Vill du bli bättre på matematik ska du med andra ord inte fokusera på ett räknesätt, utan arbeta parallellt med flera. Och vill du bli duktigare på tennis så vinner du fler fördelar om du blandar olika tekniker istället för att enbart öva din serv.

Byt miljö


Om du läser samma sak i olika miljöer ökar din förmåga att minnas. Noteringarna inför morgondagens möte kan du med fördel läsa på kontoret, på bussen och i sängen.

Är du högerhänt? Prova att borsta tänderna med din vänstra hand. Och du som är vänsterhänt, testa att skriva ett brev med högerhanden.

Blockera hörseln med öronproppar när du gör en vardaglig syssla. Eller prova att blunda och leta dig fram med slutna ögon på en bekant plats, förslagsvis i hemmet. Att diska, städa eller jobba med ett ”avstängt” sinne ger hjärnan en utmaning!

Träna dig klok


3 timmar styrketräning i veckan ger inte bara starkare muskler. Enligt en studie publicerad i Medicine & Science in Sports & Exercise kan samma träningsform ha en positiv inverkan mot åldersrelaterad demens.

Maxa minnet

Få full koll på bankomatkoder, telefonnummer och portkoder. Med denna minnesstrategi kan du få allt att fastna!

Associering

Öka chansen att minnas genom att associera minnesbilden till något. Ska du till exempel komma ihåg lösenordet AE1980zz till din dator kan du prova följande teknik.”AE” kan stå för Adam och Eva. När du ändå är inne på personer som var först på plats kan det första decenniet på 80-talet, alltså 1980, vara lätt att minnas. Och sedan var det två z som skulle avrunda det hela. Bokstäver som i detta fall kanske kan stå för att du sov under religionskunskapen i skolan, att du upptäckte bandet  ZZ Top under just 80-talet eller någon helt annan personlig koppling.

Visualisering

När du skapat accociationsbanor för koden som känns relevanta för just dig kan försöka visualisera den. Till exempel genom att se Adam och Eva i tidsenligt 80-talsmode samspråkandes med de skäggiga bandmedlemmarna i ZZ Top.

Placering

För att minnet ska etsa sig fast ordentligt bör du hänga upp det på en mental krok. Skriv gärna koden ett par gånger på tangentbordet så att fingersättningen memoreras. Skapa också en logisk koppling till dator eller just tangentbord för att öka chanserna att minnet finns kvar. Exempelvis genom att infoga en laptop i minnesbilden du såg framför dig från början.

Digital hjärngympa

Gör det berömda ”stroop-testet” där du på tid ska säga färgen på det ord du läser. Till exempel rosa gul och blå.
Klicka här för att komma dit (Obs! på engelska)

Eller testa din uppmärksamhetsförmåga med denna film, det gäller att räkna hur många gånger det vita laget passar basketbollen till varandra!
Jag vill testa!

Äger du en smartphone kan du ladda ner appen Wordfeud, ett Alfapet-liknande spel där du tävla mot motspelare med samma programvara i luren.
Forskning har visat att spelet inte bara ökar språkkunskaper och ordförståelse, även minne och simultankapacitet får ett uppsving när du knappar runt bland de digitala bokstavsbrickorna.

Källor: Women’s Health, huvudsidan.se

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: