5 saker vi ofta gör för att hålla narcissister på gott humör

narcissist saker vi gör

De allra flesta av oss känner en narcissist. Det kan vara en kollega, en familjemedlem eller vän. Eftersom vi har dem i vår närhet, och inte kommer undan dem, så håller vi dem oftast på gott humör istället – omedvetet eller medvetet. Helt enkelt för att det kan vara lättare så, för att undvika konflikter.

För en narcissist kretsar världen kring sig själv, de har brist på empati och är självcentrerade. Ofta kontrollerar och styr de sin omgivning. De har svårt att förstå dig, och du kommer troligtvis aldrig att förstå en narcissist. De har en egen verklighetsuppfattning och det kan vara minst sagt förvirrande.

Här är några av de saker vi kanske gör om vi har en narcissist i vår närhet.

Vi bekräftar

En av de saker en narcissist behöver mest är bekräftelse, beröm och beundran. Det får dem att känna sig tryggare. Studier visar också att narcissister behöver känna sig smarta för att bli lyckliga. Ofta bekräftar vi narcissister för att det helt enkelt blir lugnast så.

Vi tassar på tå

Ett sätt att göra narcissister glada är också att inte göra dem på dåligt humör, det vill säga undvika att provocera dem. Och då är det viktigt att inte såra deras ego på något vis. Alltså undviker vi att säga saker som kan provocera dem. För att hålla lugn i relationen.

Vi håller med

Vi håller med, utan att driva vår sak. För att inte fastna i en evighetslång diskussion. Narcissister vill vinna, och kan diskutera med dig i evigheter. De kan inte se två sidor av saken, de har alltid rätt. Alltså kan det vara lättare att bara hålla med.

Vi reder inte ut

Vi struntar i att reda ut missförstånd. För om du känner att du och en narcissist missuppfattar varandra så handlar det förmodligen inte om det. Det kan istället handla om att narcissisten missförstår, då hen ser världen på ett annat sätt.

En narcissist styrs av sina känslor, och känslorna uppfattas som fakta. De kan inte se att känslor bara är känslor och inte alltid behöver vara sanningen. Att diskutera kan alltså kännas lönlöst.

Vi tar på oss skuld

Vi tar på oss saker fast vi inte gjort fel. En narcissist vill absolut inte ha fel. Så om något har hänt är det alltid någon annans fel. Och eftersom vi förmodligen inte vill ge oss in i en evig diskussion, eller bli manipulerade tills vi tror att det är vårt fel så är risken stor att vi säger okej, och går vidare.

Källor: Psychology Today, Psykologiguiden

LÄS MER:

Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

4 tecken på att du känner en smyg-narcissist

Så ser du om någon är narcissist – ansiktsdraget som avslöjar

Utvald läsning