Min man gör mig galen – vad kan jag göra?

Min man gör mig galen

Fråga: Jag har börjat tänka så negativt om min man. Det är som om små saker jag alltid stört mig på blivit värre med åren. Allt han gör irriterar mig: Att han drar in snoret i näsan högljutt, att han inte plockar undan efter sig, att han jämt ska prata om vädret. Jag menar: Kan vi inte prata om något viktigt ibland i stället!?

Det finns nästan alltid något som stör mig, trots att jag älskar honom. Jag har börjat tycka att det är skönt att vara ensam hemma på kvällarna. Då kan jag sakna honom och tänka att jag ska ge honom en stor kram, men så fort han kommer innanför dörren blir jag irriterad igen. Det här skapar förstås dålig stämning i vår relation, dessutom vill inte jag vara en sån grinig människa. Vad kan det bero på och vad ska jag göra?

/Monika

”Du behöver kanske ställa dig de svårare frågorna – älskar du fortfarande din man?”

Svar: Tack för att du skriver hit, det här är ett vanligt problem som många tycker känns svårt att hantera. Det är väldigt jobbigt och energikrävande att gå omkring med ständig irritation. Den här typen av frustration tenderar ofta att sprida sig, till nya situationer men också av bara tanken på något störande, ”jaha, nu ska vi se på nyheterna och då kommer han säkert andas så där högt eller somna som vanligt”. Till slut har man ett närmast dygnet runt-påslag av negativa tankar och känslor. Och det håller ju inte i längden!

En sak man kan göra är precis det du gör nu, uppmärksamma din irritation och se att den tar för stora proportioner. Därefter försöka väcka en större acceptans. De saker du irriterar dig på, kan du de gångerna också fundera ut något han gör som du uppskattar? Du skriver att du älskar honom, vilka egenskaper har han som du uppskattar? Vi har en hjärna som lättare uppmärksammar negativ information, den positiva behöver vi ibland lägga lite energi på att medvetandegöra. En annan sak att prova är att ”kvitta” de irriterande beteenden som din man ägnar sig åt med dina egna. ”Okej, han drar in snoret i näsan, jag nyser alltid högt på morgnarna”. Dessa tekniker kan lugna systemet lite.

Om det trots uppmärksamhet och försök till ökad acceptans för varandras olikheter och jobbiga sätt inte minskar, behöver du kanske ställa sig de lite svårare frågorna. Du säger att du älskar din man. På vilket sätt? Man kan ju älska en bror också, men inte vilja leva ihop. När du längtar efter honom, är det drivet av kärlek eller delvis av skuldkänslor? Det brukar väckas en del skuld när man är så irriterad på någons hela väsen, trots att personen inte gjort något riktigt elakt egentligen. Man kan också känna längtan av själva viljan att det ska vara bra. Men om önskan att kramas helt försvinner så fort man ses, ja, det finns ju en risk att den kärlek man haft faktiskt ebbat ut. Det kan vara väldigt smärtsamt att finna sig där, men frågorna behöver ändå ställas.

Hamnar du i övertygelsen att du älskar din man, inte vill leva utan honom, och försökt minska din irritation utan att lyckas, tycker jag ni ska söka hjälp hos en duktig parterapeut. Där kan ni få hjälp att bena ut var irritationen kommer ifrån. Kanske behöver ni förändra en del saker i er relation? Det är lättare att irritera sig på småsaker om man till exempel inte är så jämställda när det kommer till det obetalda hemarbetet. Kanske behöver du också kika på vad som väcker dessa känslor hos dig, och varför det ökat. Hos en professionell person kan ni få hjälp med tydligare analys och många fler verktyg än jag får plats med här. Varmaste lycka till!

/Anna Bennich Karlstedt

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Hur talar jag om att han luktar illa? Psykologen svarar

Min man vill inte ha sex – kan jag ta en älskare? Psykologen svarar

Vad gör man i ett olyckligt äktenskap? Psykologen svarar

Testa vår kurs:

Utvald läsning